Σε διαβούλευση το πρώτο ν/σ για δανειολήπτες

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στους φορείς της αγοράς το πρώτο νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο θα αφορά στην προστασία των δανειοληπτών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σε διαβούλευση το πρώτο ν/σ για  δανειολήπτες
Σήμερα, το αργότερο αύριο, αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στους φορείς της αγοράς το πρώτο νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο θα αφορά στην προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για να γίνει η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει το λιγότερο μία εβδομάδα, και μετά θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί τη μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής χθες δήλωσε σχετικά ότι "υπάρχει η βούληση να μπει τάξη στον δανεισμό και στα επιτόκια, όπου κρίνει η κυβέρνηση ότι δεν προστατεύεται ο καταναλωτής".

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με το ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα, ενώ κύκλοι του υπουργείου σημείωναν πως επεξεργάζονται μηχανισμούς που θα συγκρατήσουν τα επιτόκια, αν και τόνιζαν ότι ακόμα είναι πολύ πρώιμο το στάδιο και όποια σκέψη-απόφαση θα περάσει από δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από τη δική τους πλευρά, πάντως, οι τραπεζίτες επισημαίνουν το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν να πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση της αγοράς, καθώς οι τράπεζες θα αναγκαστούν, λόγω των μεγάλων επισφαλιών που έχει ο δανεισμός μέσω πιστωτικής κάρτας, να κάνουν αυστηρότερους του όρους χορήγησης και να μειώσουν τα πιστωτικά όρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v