Σε δημόσια διαβούλευση το Σ/Ν για δανειολήπτες

Σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypoan έχει αναρτηθεί από τις 27/10 το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών. Το πλήρες κείμενο.

Σε δημόσια διαβούλευση το Σ/Ν για δανειολήπτες
Με απόφαση της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη αναρτάται σήμερα, 27 Οκτωβρίου 2009, μετά τις 20:00 μ.μ., στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypoan το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών», βάσει του οποίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Το σχέδιο νόμου περιγράφει τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων καταναλωτών, είτε τα περιουσιακά στοιχεία και τα προσδωκώμενα εισοδήματα του οφειλέτη καλύπτουν το σύνολο των απαιτήσεων είτε όχι.   

Στην πρώτη περίπτωση, το αρμόδιο δικαστήριο (Ειρηνοδικείο) προχωρά σε ρύθμιση οφειλών, προβλέποντας περίοδο χάριτος που δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία

Στη δεύτερη περίπτωση (ανεπαρκή περιουσιακά στοιχεία-εισοδήματα του οφειλέτη), το δικαστήριο ορίζει μηνιαία καταβολή κυμαινόμενου ποσού από τον οφειλέτη για χρονικό διάστημα από 3-5 έτη. Μέχρι τη λήξη της περιόδου, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον 10% της αρχικής οφειλής, ενώ μετά απαλάσσεται από τα χρέη του. 

Ακόμη, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρύθμιση για προστασία από εκποίηση, ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία.  

Η επιστολή της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης είναι η εξής:

"Προσβλέποντας σε μια εποικοδομητική διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, αναρτά στο διαδίκτυο την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή τον Ιούλιο του 2009 για τη «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών».

Η πρόταση νόμου τίθεται σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009, ώστε να κατατεθεί πλέον ως Σχέδιο Νόμου για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Είναι επιθυμητή, χρήσιμη και αναγκαία για τη δημοκρατία μας, η υποβολή συγκεκριμένων παρατηρήσεων και σχολίων από πολίτες, επιστημονικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, κατ’ άρθρο, προκειμένου να αντληθούν χρήσιμες προτάσεις και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή αποδοχή της κοινωνίας, για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ζήτημα.

Η δημόσια ανοιχτή διαβούλευση αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες πολιτικές αλλά και η έμπρακτη απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού γίνονται πράξη. Η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προωθούμε ενισχύει τη διαφάνεια στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, επιζητά την συμβολή και ενεργό συμμετοχή όλων σας για την προαγωγή της δημόσιας πολιτικής στον τόπο μας.

Λούκα Τ. Κατσέλη
Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας"
 
* Το πλήρες κείμενο της πρότασης για σχέδιο νόμου που αφορά τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών δημοσιεύεται αυτούσιο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v