Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάρπαστα τα διαμερίσματα με ενοίκιο έως 500 €

Τα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά σε μετρό ή ηλεκτρικό, έχουν μέγεθος μέχρι 75 τ.μ. και το κόστος ενοικίασής τους δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ είναι η μοναδική κατηγορία ακινήτων που κινείται στην κτηματαγορά.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ανάρπαστα τα διαμερίσματα με ενοίκιο έως 500 €
Τα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά σε σταθμό του μετρό ή του ηλεκτρικού, έχουν μέγεθος μέχρι 75 τ.μ. και το κόστος ενοικίασής τους δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ αυτή την εποχή είναι η μοναδική κατηγορία ακινήτων που κινείται στην ελληνική κτηματαγορά.
 
Τα ακίνητα που διαθέτουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, καθώς -σύμφωνα με στοιχεία ιστοσελίδας που παρέχει πληροφορίες σε θέματα μίσθωσης κατοικιών- τα προτιμούν οι έξι στους δέκα κατοίκους της Αττικής που αναζητούν σήμερα σπίτι για ενοικίαση.

Ειδικότερα, με βάση τα δεδομένα της ιστοσελίδας rento.gr, που προέκυψαν από την επεξεργασία 127.000 αναζητήσεων ακινήτων τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 65% των ενδιαφερομένων ψάχνει διαμέρισμα με ενοίκιο από 300 έως 500 ευρώ, ενώ το 62% θα ήθελε το προς μίσθωση ακίνητο να βρίσκεται κοντά σε σταθμό του μετρό και να έχει επιφάνεια μεταξύ 50 και 75 τετραγωνικών μέτρων (δυάρι ή τριάρι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε Σεπτέμβριο έτσι και φέτος ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης που αφορούσε στην ενοικίαση κατοικίας προήλθε από φοιτητές (το 22% σύμφωνα με την έρευνα).

Σημειώνεται πως το κόστος ενοικίασης μιας φοιτητικής στέγης στην περιοχή Ζωγράφου σε ό,τι αφορά γκαρσονιέρες και διαμερίσματα με επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ. ήταν φέτος μειωμένο κατά 4,7%, ενώ αντίθετα στις μεγαλύτερες κατοικίες (51 - 75 τ.μ.) καταγράφηκε οριακή αύξηση 1,3%. Έτσι, η μέση τιμή για την ενοικίαση διαμερίσματος από φοιτητή στη συγκεκριμένη περιοχή διαμορφώθηκε φέτος στα 8,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τις γκαρσονιέρες (από 9,3 ευρώ πέρυσι) και στα 7,3 ευρώ για τα μεγαλύτερα ακίνητα (από 7,2 ευρώ πέρυσι).

Από 6 - 12 ευρώ το μέσο κόστος ενοικίασης ανά τετραγωνικό
 
Πάντως, το μέσο κόστος ενοικίασης σε έντεκα ενδεικτικές περιοχές του Λεκανοπεδίου (Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Νέος Κόσμος, Καλλιθέα, Ζωγράφου, Παγκράτι, Πατήσια, κέντρο Πειραιά) κινήθηκε τον τελευταίο χρόνο μεταξύ 6 και 12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το χαμηλότερο κόστος ενοικίασης παρατηρήθηκε στα ακίνητα της περιοχής του Πειραιά (από 5,5 έως και 8 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας και την ηλικία της) και των Πατησίων (από 5,3 έως 8,5 ευρώ), ενώ το υψηλότερο στις κατοικίες της Γλυφάδας (από 8 μέχρι 12 ευρώ) και της Αγίας Παρασκευής (από 7 μέχρι 11,5 ευρώ).

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα μικρής επιφάνειας ακίνητα εμφανίζουν υψηλότερη μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με τα μεγαλύτερα.

Θα πρέπει να επισημανθεί, τέλος, πως τα στοιχεία που αφορούν στο κόστος ενοικίασης προήλθαν από τις 8.500 αγγελίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα από τον Αύγουστο του 2008 έως και τον φετινό Σεπτέμβριο.

**Το αρχείο με τους πίνακες της Rento για την ενοικίαση ακινήτων επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v