Δηλώσεις Χατζηδάκη για ενεργειακή εξοικονόμιση

Στην έλλειψη κατανόησης της λειτουργίας των κοινοτικών προγραμμάτων αποδίδουν την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης κατοικιών οι Κωστής Χατζηδάκης και Κωστής Μουσουρούλης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δηλώσεις Χατζηδάκη για ενεργειακή εξοικονόμιση
Στην έλλειψη κατανόησης της λειτουργίας των κοινοτικών προγραμμάτων και σε μικροκομματικές σκοπιμότητες αποδίδουν την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης κατοικιών ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο τέως γενικός γραμματέας Κωστής Μουσουρούλης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν από λίγο, απαντώντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη μη δέσμευση κονδυλίων για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, υποστήριξαν ότι είχε προηγηθεί πολιτική συμφωνία με τους κατά τόπους περιφερειάρχες για υπερδέσμευση πόρων από το ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο, ως πρακτική, ακολουθήθηκε και για την προώθηση του προγράμματος αντικατάστασης κλιματιστικών.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στις 13 Ιουλίου είχε γίνει στο πρώην ΥΠΑΝ σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες, που συμφώνησαν να προχωρήσει το πρόγραμμα με τη συγκεκριμένη μέθοδο και στη συνέχεια έγινε η επίσημη ανακοίνωση του στις 28 Ιουλίου. Όπως είπε ο κ. Μουσουρούλης, είχε ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεση της υπερδέσμευσης πόρων από άλλες δράσεις και εν συνεχεία με τη λογιστική τακτοποίηση μέσω της αναθεώρησης των κοινοτικών προγραμμάτων στα τέλη του 2009, και μάλιστα είχε συμφωνήσει.

Η αρμόδια Υπηρεσία Σχεδιασμού και Εφαρμογής του ΥΠΑΝ ενημέρωσε, πάντα κατά τον κ. Μουσουρούλη, την πολιτική ηγεσία του νέου υπουργείου ότι ναι μεν οι πόροι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουν δεσμευθεί, ωστόσο, το πρόγραμμα μπορεί να προκηρυχθεί με πόρους που θα μεταφερθούν από άλλα προγράμματα.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι είχε γίνει ολοκληρωμένη προετοιμασία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήτοι, δημόσια διαβούλευση, επιστημονική μελέτη και αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και το μόνο που απέμενε να γίνει ήταν να προωθηθεί τροπολογία στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για τα στεγασμένα επαγγέλματα, που θα καλύπτει την εφαρμογή του προγράμματος και στις πολυκατοικίες. Σε ό,τι έχει να κάνει με την επέκταση του σε κτίρια με τιμές ζώνης πάνω από 1500 ευρώ αυτό θα γινόταν με φορολογικά κίνητρα που θα θέσπιζε το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα εξοικονόμησης κτιρίων εκτιμάται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει όσο διατηρείται η εκκρεμότητα της αντικατάστασης των περιφερειαρχών που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς προϋποτίθεται η υπογραφή τους για να ακολουθηθεί η μέθοδος της μεταφοράς κονδυλίων.

Τι απαντά το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Αναφορικά με τη σημερινή συνέντευξη τύπου των βουλευτών κκ. Κ. Χατζηδάκη και Κ. Μουσουρούλη, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
-
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει ως Αντιπολίτευση να επιδεικνύει την ίδια προχειρότητα που επέδειξε και ως Κυβέρνηση. Η ομολογία των δύο βουλευτών της ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» ύψους 400 εκ. €, δεν ήταν παρά μια προφορική συμφωνία μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των περιφερειαρχών, είναι αποκαλυπτική.

Πολύ περισσότερο που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με ένα συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 800 εκ. € για την ενέργεια, είχε σχεδιάσει και υποσχεθεί στην κοινωνία προγράμματα ύψους 1,5 δις € (!!!), δημιουργώντας όχι πράσινη ανάπτυξη, αλλά ακόμη μια μαύρη τρύπα!

Όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι στο Υπουργείο δεν υπάρχει ούτε μια κόλλα χαρτί που να αποδεικνύει την υποτιθέμενη πολιτική συμφωνία με τους Περιφερειάρχες και στη συνέχεια την ενεργοποίηση των τελευταίων ώστε να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος και μάλιστα με έναρξη προγράμματος την 1η Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή!

Δυστυχώς ο μεγαλύτερος εχθρός της πράσινης ανάπτυξης δεν είναι όσοι προσπαθούν με πολιτική υπευθυνότητα να την υλοποιήσουν, αλλά όσοι υπόσχονται δράσεις που δεν στηρίζονται σε υπαρκτό οικονομικό υπόβαθρο, όσοι δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες στους πολίτες και όσοι απλά την χρησιμοποιούν ως όχημα εξυπηρέτησης προεκλογικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Τα περί άγνοιας των διαδικασιών του ΚΠΣ επιστρέφονται καθώς η αψευδής απόδειξη των «γνώσεων» της απελθούσας κυβέρνησης αποτυπώνεται στην ελάχιστη απορρόφηση κοινοτικών πόρων τρία σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του ΕΣΠΑ.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμμένοντας στους στόχους που έχει θέσει σε ότι αφορά την ενεργειακή πολιτική της χώρας, θεωρεί ως υψίστης σημασίας προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, για ενεργειακούς, περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται ήδη εναλλακτικό σχέδιο για την υλοποίηση της δράσης, βασικοί στόχοι του οποίου είναι η βιωσιμότητα και η εγγύηση της αποτελεσματικής υλοποίησης, η εξασφάλιση και δέσμευση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωσή της, καθώς και η μεγιστοποίηση του αριθμού των ωφελούμενων πολιτών και των θετικών αποτελεσμάτων στην οικονομία της χώρας, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v