Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΕ: Ζητά αναστολή για όλες τις αλλαγές του ΓΟΚ

Την αναστολή στο σύνολό τους των αλλαγών στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) του 1985 και όχι μόνο της «τακτοποίησης» των κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων ζητά το ΤΕΕ.

ΤΕΕ: Ζητά αναστολή για όλες τις αλλαγές του ΓΟΚ
Τη συνολική αναστολή των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 και όχι μόνο των παραγράφων που αναφέρονται στην «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, ζητά το ΤΕΕ.

Όπως επισημαίνεται, με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναστέλλεται για έξι μήνες το άρθρο 40, παράγραφος 2, τμήμα α, β, γ, δ, του Νόμου 3775/2009 που αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους και το άρθρο 41, παράγραφος 5, που αφορά αλλαγή χρήσης σε γκαράζ και αποθήκες, ενώ παραμένουν εν ισχύ οι υπόλοιπες διατάξεις οι οποίες τροποποιούν ουσιώδεις διατάξεις του ΓΟΚ του 1985, όπως η πρόβλεψη δημιουργίας ημιυπαίθριων χώρων, η οποία είχε κριθεί ευεργετική για την ποιότητα των οικοδομών και τη διαβίωση του πληθυσμού.

Η τροποποίηση αυτών των διατάξεων, υπενθυμίζουμε, είχε γίνει δίχως να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος και το γεγονός είχε βρει αντίθετο το ΤΕΕ, το οποίο επεσήμανε μια μεγάλη και ιδιαίτερα σοβαρή οπισθοδρόμηση στο σχεδιασμό των οικοδομών, δυστυχώς με τη λογική του «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι».

Η αδυναμία – ή και αδιαφορία – της Πολιτείας να ελέγξει την εφαρμογή της νομοθεσίας, δεν είναι νοητό για το ΤΕΕ να οδηγεί σε κατάργηση θετικών προβλέψεών της. Άλλωστε, η κατάργηση διατάξεων του ΓΟΚ, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, έγινε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με μια λογική αντιστάθμισης επικοινωνιακής μορφής και όχι ουσιαστικής, αποτέλεσαν με άλλα λόγια το «περιτύλιγμα» για να πλασαριστεί η εισπρακτικού χαρακτήρα αντισυνταγματική «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων, δίχως να γίνουν αντιληπτά στο σύνολό τους τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τις συγκεκριμένες προβλέψεις.

Το ΤΕΕ, το οποίο έχει τονίσει πως θεωρεί απόλυτα σύμφωνη με τις θέσεις του την απόφαση αναστολής της «τακτοποίησης» των κλειστών ημιυπαίθριων, καλεί την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, να προχωρήσει στη αναστολή όλων των προβλέψεων των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009, ώστε τα ζητήματα αυτά να τεθούν στον διάλογο τον οποίο η ίδια εξήγγειλε για το ερχόμενο εξάμηνο και ο οποίος, είναι ευνόητο, οφείλει να καλύψει και τα μεγάλα προβλήματα των πολεοδομικών υπηρεσιών της χώρας, πριν καταλήξει στις αναγκαίες αποφάσεις και σε οποιαδήποτε τροποποίηση του ΓΟΚ, σημειακή ή όπως είναι αναγκαίο και ευρύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v