Πόλεμος μέχρις εσχάτων στη φοροδιαφυγή

Επαναφορά του point system, ανασύσταση του ΣΔΟΕ και νέο σώμα οικονομικής αστυνομίας συγκαταλέγονται στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα σχέδια για τη φορολογική κλίμακα και τα ακίνητα.

Πόλεμος μέχρις εσχάτων στη φοροδιαφυγή
Καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες στο σύνολο των φορολογουμένων μέσω ενός νέου εντύπου φορολογικής δήλωσης και με εκτεταμένες διασταυρώσεις δαπανών διαβίωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται σε δέσμη αποφάσεων κατά της φοροδιαφυγής και τις οποίες περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής".

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι παράλληλα η επαναφορά του point system για την επιλογή των φορολογικών υποθέσεων που θα ελέγχονται, η ανασύσταση του ΣΔΟΕ και η δημιουργία ενός νέου σώματος οικονομικής αστυνομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με εκτεταμένες αρμοδιότητες και σαφή στόχευση στην παραοικονομία και στο οργανωμένο οικονομικό έγκλημα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα νέο σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης, το οποίο θα στηριχθεί σε συνδυασμό κινήτρων και αξιοποίησης της τεχνολογίας, ενώ αναφερόμενος στο πόθεν έσχες διευκρίνισε ότι αυτό θα προκύψει με την καθιέρωση ενός νέου εντύπου φορολογικής δήλωσης.

Επανέλαβε δε ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και παραμένουν τα σχέδια ένταξης των μερισμάτων στην κλίμακα.

Στη συνέντευξή του αναφέρει: "Οι προγραμματικοί μας στόχοι για το νέο πλαίσιο φορολόγησης δεν αλλάζουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία για τα εισοδήματα από εργασία και από μερίσματα. Θα είναι προοδευτική ώστε οι φορολογούμενοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση, ώστε να προστατεύονται τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό. Δεν θα αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής, ενώ θα υπάρχει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστεί η συζήτηση για τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας".

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία ακινήτων, παραπέμποντας στον επικείμενο διάλογο.

Περιορίστηκε στο να δηλώσει: "Από το επόμενο έτος η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με ένα νέο προοδευτικό σύστημα, που θα επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες. Θα υπάρχει προφανώς αφορολόγητο όριο και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και οι μεσαίες ακίνητες περιουσίες.

Και σε αυτή την κατηγορία είναι ανάγκη να διορθωθούν οι σημερινές αδικίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ακίνητα των offshore εταιριών. Τα όρια, τα κλιμάκια και οι συντελεστές φορολόγησης επίσης θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαβούλευσης".

Σχετικά με τις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε τη φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά.

"Ως αντιπολίτευση είχαμε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις στην πολιτική για τις ΔΕΚΟ και στις αποφάσεις αποκρατικοποιήσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι αντιρρήσεις αυτές αποδεικνύονται και στην πράξη ορθές, ιδιαίτερα εάν συμπεριλάβουμε και το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που έχουν κληροδοτήσει στο διηνεκές στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Από την άλλη μεριά, μία δημόσια επιχείρηση για να έχει λόγο να παραμένει δημόσια πρέπει να εξυπηρετεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η αρχή θα μπορούσε να νομιμοποιήσει ακόμη και την παρουσία ελλειμμάτων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει ανταπόδοση μέσα από την πραγματική εξυπηρέτηση των κοινωφελών της στόχων. Τα δεδομένα μας αυτήν τη στιγμή όμως είναι οι τεράστιες ετήσιες ζημίες και ένας μεγάλος αριθμός ΔΕΚΟ. Αυτό επιβάλλει την επανεξέταση της σκοπιμότητας και του τρόπου λειτουργίας κάθε οργανισμού ξεχωριστά, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για το μέλλον τους".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού δεν προβλέπονται έσοδα αποκρατικοποιήσεων για το 2010 και ο υπουργός έχει παραπέμψει για τις ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου.

* Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο "Έθνος της Κυριακής" δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v