Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμιο Ενεργειακό Ρυθμιστή προωθεί η Ρωσία

Η αύξηση που συνεπάγεται για την Gazprom το κόστος αγοράς αερίου από τις χώρες της Ευρασίας φαίνεται να κινητοποιεί τη Ρωσία ώστε να επιδιώξει την καθιέρωση κανονισμών στο εμπόριο και μεταφορά του προϊόντος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παγκόσμιο Ενεργειακό Ρυθμιστή προωθεί η Ρωσία
Η τεράστια αύξηση που συνεπάγεται για τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom το κόστος αγοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Ευρασίας φαίνεται να κινητοποιεί τη Ρωσία ώστε να επιδιώξει την καθιέρωση κανονισμών στο εμπόριο και μεταφορά του προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο πρώτο 6μηνο το κόστος αυτό για την Gazprom εκτινάχθηκε στο 105%.

Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, το γεγονός ότι ο κ. Alexander Berezikov, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής και αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Οργάνωσης Ρωσικού Αερίου (Russian Gas Society), μιλώντας στη χθεσινή εναρκτήρια ημερίδα, με θέμα "Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική", της Εβδομάδας Ενέργειας του ΙΕΝΕ, ξεδίπλωσε τα ρωσικά σχέδια για την ανάγκη δημιουργίας ενός Παγκόσμιου Ενεργειακού Ρυθμιστή, που θα είναι απαλλαγμένος από τις ελλείψεις του ενεργειακού χάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Berezikov επικαλέστηκε την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις βασικές ενεργειακές πηγές από τα κύρια κέντρα κατανάλωσης, γεγονός το οποίο, όπως είπε, θεωρείται σήμερα ιδιαίτερα καυτό ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την παγκόσμια ασφάλεια τροφοδοσίας.

Ενδεικτικά, το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται σε χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εντοπίζεται σήμερα στη Ρωσία και στη Μέση Ανατολή και ακολουθεί η κεντρική Ασία, ενώ αντίστοιχα η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται στην Ευρώπη, στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

Καθώς οι περισσότερες ευρασιατικές χώρες δεν διαθέτουν συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και κανόνες για το εμπόριο και τη μεταφορά ενέργειας, η Ρωσία, προβάλλοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της γεωστρατηγικής θέσης στην Ευρασία και την ύπαρξη αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου 155.000 χλμ., ανέλαβε την πρωτοβουλία εφαρμογής μιας κοινής ευρασιατικής πολιτικής με στόχο τη θέσπιση κανόνων για το παγκόσμιο εμπόριο, τη μεταφορά και την κατανάλωση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο η Οργάνωση Ρωσικού Αερίου, στην οποία μετέχουν περισσότερα από 130 μέλη από τη Ρωσία και το εξωτερικό, συγκάλεσε για πρώτη φορά στη Μόσχα συνάντηση στην οποία ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι από τις 30 μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες του κόσμου, καθώς και διπλωματικοί αξιωματούχοι από τις πρεσβείες του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν και της Νότιας Κορέας, προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική σύγκλισης ενός Ευρασιατικού Ενεργειακού Φόρουμ (Eurasian Energy Forum), το οποίο αποφασίστηκε τελικά για τον επόμενο μήνα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μέσα από το φόρουμ αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να καθιερωθεί ένας νέος Παγκόσμιος Ενεργειακός Ρυθμιστής, που θα καθορίζει κανονισμούς για την εμπορία και τη μεταφορά ενέργειας από την Ευρασία, κοινές αξίες και αρχές από τις εταιρίες για τις ενεργειακές επενδύσεις που θα αφορούν στην παραγωγή, στη μεταφορά και στις ενεργειακές πηγές, τεχνολογικά στάνταρ και κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, την εργασιακή ειρήνη και την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο κ. Berezikov, εξάλλου, υπεραμύνθηκε της κατασκευής των αγωγών South και Nord Stream, λέγοντας ότι δεν μεσολαβούν χώρες-τράνζιτ, συνεπώς, κατά την εκτίμησή του, δεν υφίστανται πολιτικά ρίσκα και διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου, καθώς προωθούνται ήδη νέα projects στη χερσόνησο του Yamal.

Στις ενεργειακές προτεραιότητες της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρόξενος επί τιμή στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Peter Poptchev. Συγκεκριμένα, όπως είπε, άμεση προτεραιότητα για τη Βουλγαρία είναι ο αγωγός Ναμπούκο και όχι ο South Stream, για τον οποίο ωστόσο δηλώνει "ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία", για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ανέφερε πως θα επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του και τέλος για τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό Μπέλενε είπε ότι αναβάλλεται η κατασκευή του και θα επαναξιολογηθούν οι όροι χρηματοδότησης του έργου.

Τη μεγάλη σημασία που δίνει η χώρα του στην επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη αναφέρθηκε ο πρόξενος της Δανίας στην Ελλάδα κ. Jesper Andersen, καθώς δεν πρέπει, όπως επισήμανε, να υπάρξει νομικό κενό σχετικά με την παγκόσμια πολιτική για το περιβάλλον, εν όψει της λήξης του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αλλά με διαφοροποίηση υποχρεώσεων ανάμεσα σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες.

Στα σχέδια των ΕΛΠΕ για την κατασκευή ενός νέου αγωγού μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στη Fyrom έως την Πρίστινα αναφέρθηκε ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου κ. Μιχ. Μυριάνθης. Ο αγωγός αυτός θα συμπληρώσει τη λειτουργία του Vardax, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, θα έχει μήκος 111 χλμ. και θα στοχεύει στη διασφάλιση των εξαγωγών προς το Κόσοβο και την ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς, όπως και φαινομένων λαθρεμπορίας.

Σήμερα ο όμιλος των ΕΛΠΕ διαθέτει συνολικά 302 πρατήρια στα Βαλκάνια, στη Γεωργία και στην Κύπρο, ενώ έχει επενδύσει περίπου 560 εκατ. ευρώ στις χώρες αυτές όπου απασχολούνται 1.500 άτομα προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v