Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεσμεύσεις μέτρων για "κατευνασμό" των Βρυξελλών

Με δέσμη διαρθρωτικών μέτρων επιχειρεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να κάμψει τις ενστάσεις των Βρυξελλών, διεκδικώντας τον μέγιστο χρόνο για την προσαρμογή της οικονομίας στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Δεσμεύσεις μέτρων για κατευνασμό των Βρυξελλών
Με δέσμη διαρθρωτικών μέτρων επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να κάμψει τις ενστάσεις των Βρυξελλών, διεκδικώντας τον μέγιστο χρόνο για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, ο υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και του Ασφαλιστικού, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο, την αναμόρφωση του τρόπου κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού, την καθιέρωση μιας ενιαίας αρχής πληρωμής για όλο το Δημόσιο, τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού, τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις) και βέβαια την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ.

Στην τελευταία αυτή πρωτοβουλία, το Ecofin έκανε ειδική αναφορά "καλωσορίζοντας" τις προθέσεις της κυβέρνησης. Πλην όμως, ζήτησε παράλληλα από την Κομισιόν να καταρτίσει έκθεση, υποδεικνύοντας στην Ελλάδα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Επισήμανε δε τον επείγοντα χαρακτήρα της λήψης μέτρων.

Στο μέτωπο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών ήδη από την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε τους εργαζομένους στην ΕΣΥΕ για τις προθέσεις μετεξέλιξης της υπηρεσίας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, προκαλώντας αντιδράσεις με την υπόμνηση των επί δίμηνο κινητοποιήσεων του 2003, όταν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο και το αποτέλεσμα ήταν η μη παραγωγή στατιστικών στοιχείων για περίπου δέκα εβδομάδες…

Στη νέα του απόπειρα, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, καθιστώντας τη Γενική Γραμματεία Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με 9μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο επί της ουσίας θα διορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών και θα έχει τετραετή θητεία (όσο και η κυβέρνηση - θεωρητικά).

Για τη σύνθεση του Δ.Σ. προτάσεις θα υποβάλουν φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΓΣΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v