Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται τεκμήρια... "νέας εποχής"

Με την Eurostat να ετοιμάζει τις βαλίτσες για την Αθήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προωθεί τεκμήρια νέας εποχής με αποτύπωση όλων των δαπανών σε νέα έντυπα δηλώσεων, αλλά και νέο άνοιγμα εργασιακού και ασφαλιστικού.

Ερχονται τεκμήρια... νέας εποχής
Tεκμήρια νέας εποχής με αποτύπωση όλων των δαπανών των φορολογουμένων σε νέα έντυπα δηλώσεων και διασταύρωσή τους στη συνέχεια με τα δηλωθέντα εισοδήματα προωθεί το οικονομικό επιτελείο όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σαφές είναι από τις δηλώσεις του υπουργού ότι η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου διένειμε εκθέσεις της Κομισιόν με αυστηρές συστάσεις για λήψη μέτρων από την Ελλάδα.

Ειδικότερα ο υπουργός προανήγγειλε επί της ουσίας άμεσο άνοιγμα του ασφαλιστικού αλλά και συμβιβασμό με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο και ανακοίνωσε επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat την ερχόμενη εβδομάδα για την επικύρωση των στατιστικών στοιχείων.

Ανοικτό άφησε εξάλλου το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών σε φυσικά πρόσωπα για τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.

Αναλυτικά στο πλαίσιο της ενημέρωσης μετά τα Eurogroup και Εcofin ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε:

• Τεκμήρια

Λέμε όχι στην τεχνητή δημιουργία τεκμηρίων που λειτουργούν ως λαιμητόμος, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Όμως σχεδιάζεται αλλαγή των φορολογικών δηλώσεων ώστε να αποτυπώνονται κάθε είδους δαπάνες και να μπορούν να διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Τα παλιά τεκμήρια ήταν κοινωνικά άδικα - πρόσθεσε - αλλά υπάρχει πλούτος που φοροδιαφεύγει και η γενική κατεύθυνση που θα τεθεί σε διαβούλευση είναι όλα τα εισοδήματα και ο τρόπος διαβίωσης να καταγράφονται στις δηλώσεις.

Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι όσες δεν έχουν κοινωνικό όφελος και δεν υπακούουν σε λογική δημοσίου συμφέροντος θα καταργηθούν.

• Εurostat

Κλιμάκιο της κοινοτικής υπηρεσίας θα βρεθεί στην Ελλάδα 16 με 18 Νοεμβρίου καθώς δεν έχουν επιβεβαιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία. Το πόσο πίσω χρονικά στον έλεγχο των στοιχείων θα πάει η Eurostat είναι δικό της θέμα, εμείς είμαστε εδώ με ανοικτά βιβλία, είπε χαρακτηριστικά.

• Προσωποποίηση ευθυνών

Στη συνεδρίαση του Ecofin τέθηκε θέμα προσωποποίησης ευθυνών για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τις αναθεωρήσεις των στοιχείων. «Ας μην προτρέχουμε, θα υπάρξει έκθεση που θα υποβληθεί στον υπουργό οικονομικών (από την επιτροπή της ΤτΕ), θα συζητηθεί στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και θα δούμε τι θα γίνει».

Τέλος ανακοινώσε ότι στο τέλος της εβδομάδας με αρχές της επομένης θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων, ενώ έστειλε μήνυμα προς τις τράπεζες λέγοντας ότι:

"Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς των τραπεζών αλλά και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να ξεχνούν την αγωνία της εταιρίας και του καταναλωτή να περάσει η ρευστότητα στην αγορά", είπε.

Δήλωσε δε υπέρμαχος της σταδιακής μείωσης των μεταχρονολογημένων επιταγών χαρακτηρίζοντας της ως βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v