Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΛΠΕ: "Οχι τεκμήριο διαβίωσης οι κάρτες"

Αναφορικά με την φημολογούμενη χρησιμοποίηση της κατανάλωσης μέσω πιστωτικής κάρτας ως τεκμηρίου διαβίωσης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο ΣΕΛΠΕ εκτιμά ότι θα υπάρξουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΣΕΛΠΕ: Οχι τεκμήριο διαβίωσης οι κάρτες
Αναφορικά με την φημολογούμενη από τα μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποίηση της κατανάλωσης μέσω πιστωτικής κάρτας ως τεκμηρίου διαβίωσης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος εκτιμά ότι θα υπάρξουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
 
Ειδικότερα, εναφέρει τους εξής λόγους:

* Είναι εύκολη η ακύρωση μιας πιστωτικής κάρτας όπως και η κατάργηση της χρήσης της από όσους αδυνατούν να δικαιολογήσουν τις αγορές τους μέσω αυτής. 

*  Το μέτρο οδηγεί σε μείωση της προσωπικής καθώς και της συνολικής ιδιωτικής κατανάλωσης αφού οι χρήστες ακυρώνοντας ή μη χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα δεν επωφελούνται από τις άτοκες δόσεις και δεν πραγματοποιούν επί πλέον αγορές με αποτέλεσμα: 

- την απώλεια φορολογικών εσόδων του κράτους από τη μείωση του ΦΠΑ και των άμεσων και έμμεσων φόρων λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και μείωση της ρευστότητας στην αγορά της λιανικής πώλησης, η οποία προέρχεται από τα μεγάλα όρια πιστοδότησης των πιστωτικών καρτών με ή χωρίς τη χρήση προγραμμάτων δόσεων.
 
* Οι εύποροι καταναλωτές έχουν πάντα την δυνατότητα να εκδώσουν πιστωτικές κάρτες εξωτερικού αυξάνοντας έτσι τα έμμεσα έσοδα ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων και κρατών χωρίς δυνατότητα ελέγχου της κατανάλωσης τους από τις ελληνικές αρχές. 

*  Οι συναλλαγές, από όσους καταργήσουν την κάρτα, θα γίνονται με μετρητά και πολλοί θα απαιτούν την μη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης για να έχουν όφελος το ποσό του ΦΠΑ. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η φοροδιαφυγή, πλήττονται τα φορολογικά έσοδα από άμεση και έμμεση φορολογία και διευκολύνεται η παραοικονομία.

Η κυβέρνηση λοιπόν όχι μόνο δεν πρέπει να συμπεριλάβει ως μέτρο τις πιστωτικές κάρτες στον κατάλογο των αντικειμενικών κριτηρίων αλλά πρέπει αντίθετα να «προωθήσει» την ιδέα χρήσης της πιστωτικής κάρτας σαν μοναδικού τρόπου καταγραφής και ικανής να διασταυρωθεί συναλλαγής στα καταστήματα λιανικής πώλησης με απώτερο ευεργετικό αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
 
Η αναγγελία πιθανής χρησιμοποίησης ως τεκμηρίου διαβίωσης των αγορών μέσω πιστωτικών καρτών, η οποία έχει γίνει από τα ΜΜΕ, περιόρισε ήδη την κατανάλωση σε μια εποχή όπου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ο ΣΕΛΠΕ πιστεύει ότι η κυβέρνηση,  πρέπει άμεσα να ανακοινώσει τον αποκλεισμό των αγορών μέσω πιστωτικής κάρτας ως αντικειμενικού κριτηρίου διαβίωσης στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v