"Αχίλλειος πτέρνα" οι offshore!

Η οικονομική πολιτική, οι φόβοι για νέα μέτρα και η αναζήτηση off shore διεξόδων. Μεταφορά έδρας και σύσταση holdings σε φορολογικούς παραδείσους εξετάζουν οι επιχειρήσεις. Φεύγουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Αχίλλειος πτέρνα οι offshore!
Σε "Αχίλλειο πτέρνα" για τα φορολογικά έσοδα ενδέχεται να εξελιχθεί το κλίμα ανησυχίας που αρχίζει να δημιουργείται σε επιχειρήσεις και σε εύπορα φυσικά πρόσωπα αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων και κυρίως σχετικά με την αμφίβολη αποτελεσματικότητά τους.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των κερδών του 2008 για τις επιχειρήσεις, τα δημοσιεύματα για πιθανή αύξηση του φορολογικού συντελεστή, στην περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα εντός του 2010, και η φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους των επιχειρηματιών.

Ενώ δημόσια οι επιχειρηματίες ακολουθούν την πολιτική γραμμή της συναίνεσης, λόγω της κρίσιμης κατάστασης, ανεπισήμως εκδηλώνουν την αμφισβήτησή τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Και εξετάζουν τη γνωστή λύση των παλαιών off shore και νυν on shore εταιριών για να μειώσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επιχειρήσεις τους από τυχόν νέα κυβερνητικά "παραστρατήματα".

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε μια περίοδο κατά την οποία οι εταιρίες περικόπτουν κόστη και προσωπικό ώστε να περισώσουν την κερδοφορία ή να περιστείλουν τις ζημίες, για να δοθεί εφάπαξ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, δείχνει, σύμφωνα με επιχειρηματίες, ότι η κυβέρνηση "ιεραρχεί" τις πολιτικές εντυπώσεις υψηλότερα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας.

Ίδια αίσθηση δίνουν, σύμφωνα με τους ίδιους, και οι κινήσεις της στο θέμα του ΟΛΠ καθώς και όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσουν να αναζητούν γραμμές άμυνας, φοβούμενες ότι θα κληθούν να πληρώσουν με νέα έκτακτα ή τακτικά μέτρα την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου μίγματος κυβερνητικών μέτρων.

Οι πρώτες που αντιδρούν είναι οι πολυεθνικές. Όσες έχουν διατηρήσει την Ελλάδα ως έδρα περιφερειακών δραστηριοτήτων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς ή απλώς αποφεύγουν να εισάγουν στην Ελλάδα μερίσματα από επενδύσεις στο εξωτερικό που έχουν ήδη αποσβεσθεί (π.χ. Crown Hellas Can).

Ακόμη και χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που αντιμετωπίζουν την κρίση πολύ πιο έντονα απ' ό,τι η ελληνική οικονομία, δείχνουν αυτήν τη στιγμή θελκτικότεροι προορισμοί από τη διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα για τις πολυεθνικές.

Οι οικονομίες τους εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν ταχύτερα από την ελληνική και οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα (16% σήμερα στη Ρουμανία, 10% στη Βουλγαρία).

Μικρότερης έκτασης κινήσεις σχεδιάζουν οι ελληνικών συμφερόντων πολυεθνικές εταιρίες. Όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη δραστηριότητες στο εξωτερικό από τις οποίες εξασφαλίζουν άνω του 30% της συνολικής τους κερδοφορίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συγκέντρωσης των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων κάτω από μία Συμμετοχών σε χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Για την πρώτη γενιά ελληνικών εταιριών που επένδυσαν στο εξωτερικό και εμφανίζουν αξιόλογα κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες η επιβολή έκτακτης εισφοράς είναι ιδιαίτερα άδικη, σύμφωνα με ορκωτούς λογιστές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις φορολογεί για τρίτη φορά μερίσματα από θυγατρικές του εξωτερικού (σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολόγησης).

Σημειώνεται πως στο παρελθόν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (Coca Cola 3E) άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας εφόσον τα φορολογικά οφέλη από μια τέτοια κίνηση θα ήταν σημαντικά, ενώ άλλες όπως οι τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank) έχουν μεταφέρει ήδη μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους σε αμοιβαία κεφάλαια στο Λουξεμβούργο.

Αντίστοιχα, τα ιδιωτικά κεφάλαια εξετάζουν τη σύσταση εταιριών στην Κύπρο (οι παλαιές off shore οι οποίες σήμερα είναι on shore καθώς φορολογούνται με συντελεστή 10%), στις οποίες θα μεταφέρουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια. Στόχος να αποφύγουν την επιβάρυνση, που θα προκαλέσει η φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα και η ενδεχόμενη δήλωση στο Ε1 των καταθέσεων και των επενδύσεων σε μετοχές και σε ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v