Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 1912/2009 απόφασή της έκρινε ότι η ρύθμιση του άρθρου 8 του Ν. 2579/1998 είναι αντισυνταγματική.

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναδρομική φορολόγηση
Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 1912/2009 απόφασή της έκρινε ότι η ρύθμιση του άρθρου 8 του Ν. 2579/1998 είναι αντισυνταγματική, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη του Ν. 2579/1998 επιβλήθηκε στις ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρίες η υποχρέωση να καταβάλουν φόρο εισοδήματος επί του 40% των αποθεματικών, τα οποία είχαν εμφανιστεί στον τελευταίο πριν από την 1η/1/1997 ισολογισμό τους.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η ρύθμιση αυτή συνιστά αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των εταιριών αυτών, διότι επιβάλλεται αμέσως και υποχρεωτικά φόρος εισοδήματος για ύλη, η οποία, κατά τον σχηματισμό της και μέχρι τη δημοσίευση του πιο πάνω νόμου, ήταν αφορολόγητη.

Η εν λόγω διάταξη, αναφέρει η ολομέλεια του ΣτΕ, καθόσον η φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγούμενου της επιβολής της έτους, αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ συνδέεται εμμέσως με την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v