Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές σε έκτακτη εισφορά και δανειολήπτες

Εξαιρεί από την εισφορά τα έκτακτα κέρδη το υπουργείο Οικονομικών. Ποιες παρατηρήσεις ενσωματώνει ως τροποποιήσεις το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας στο σχέδιο νόμου για υπερχρεωμένους καταναλωτές.

Αλλαγές σε έκτακτη εισφορά και δανειολήπτες
Την εξαίρεση από την υποχρέωση έκτακτης εισφοράς στα κέρδη του 2008 των επιχειρήσεων που εμφάνισαν κατά την παραπάνω οικονομική χρήση λειτουργικές ζημιές εξετάζει θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, ενώ επιμέρους τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για τα χρέη καταναλωτών προωθεί και το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους το υπουργείο Οικονομικών διάκειται θετικά απέναντι στο αίτημα εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά των περίπου 10 εταιρειών που εμφάνισαν πέρσι έκτακτα κέρδη ενώ σε επίπεδο κερδών προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων είχαν ζημιές.

Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων, η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής είχε εισηγηθεί στην ανοικτή διαβούλευση η έκτακτη εισφορά να επιβληθεί στα καθαρά λειτουργικά κέρδη για τις επιχειρήσεις που τήρησαν βιβλία, σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) και όχι στα προ φόρων κέρδη. Πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή καθώς θα αυξανόταν σημαντικά η επιβάρυνση για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Η τροποποίηση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ικανοποιεί το πνεύμα της πρότασης καθώς εξαιρεί τις εταιρείες που ενώ είχαν λειτουργικές ζημιές το 2008 και λόγω έκτακτων κερδών (π.χ. Χ. Κ Τεγόπουλος από πώληση της Χρυσής Ευκαιρίας) ή από υπεραξία ακινήτων (Πόρτο Καρράς) εμφάνισαν προ φόρων κέρδη.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day, αυξάνει και την έκπτωση που παρέχεται στις επιχειρήσεις εφόσον αποπληρώσουν το ποσό της έκτακτης εισφοράς εφάπαξ στο 3% από 2,5% που όριζε αρχικά το προσχέδιο.

Επιμέρους τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για την ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και το υπουργείο Οικονομίας.

Οι παρατηρήσεις- τροποποιήσεις που πρότειναν οι φορείς έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου εκτός αυτών που θίγουν βασικές αρχές του νομοσχεδίου, όπως το αίτημα εξαίρεσης των στεγαστικών δανείων από τις ρυθμίσεις, η αποπληρωμή του 20% της συνολικής οφειλής, προκειμένου να διαγραφεί το υπόλοιπο ποσό και η εκδίκαση της προσφυγής για πτώχευση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v