Οι τελικές ρυθμίσεις του ν/σ για τα "καμένα"

Παρουσιάστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο το Ν/Σ του Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη προστασία των δασικών εκτάσεων του Ν. Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Αυγούστου 2009. Tι προβλέπει.

Οι τελικές ρυθμίσεις του ν/σ για τα καμένα
Παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2009.

Το σχέδιο νόμου έχει στόχο την προστασία των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής που κάηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009.

Στο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται:

Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε όλες τις εκτάσεις που περιλαμβάνονται στην καμένη έκταση, η οποία κρίνεται αναδασωτέα. Η αναστολή ισχύει για τις εντός σχεδίου πόλεων περιοχές μέχρι την κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων και για τις εκτός σχεδίου πόλεων περιοχές μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Από την αναστολή εξαιρούνται οι εργασίες που αφορούν τα νόμιμα κτίσματα που καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιά από τις πυρκαγιές, καθώς και τα δημόσια έργα που έχουν ήδη πάρει άδεια χωροθέτησης.

* Ίδρυση Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στις καμένες περιοχές. Για το σκοπό αυτό θα υπάρχει σύστημα τηλεπισκόπησης, το οποίο θα παρακολουθεί δορυφορικά την περιοχή. Το πρώτο τριήμερο κάθε μήνα θα ενημερώνεται η Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για τα νέα κτίσματα που εμφανίζονται στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων.

* Ρυθμίσεις που καθορίζουν την χρονική διάρκεια κάθε σταδίου, για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Επιπλέον κάθε έκταση που καίγεται, θα κηρύσσεται σε κτηματογράφηση και θα συντάσσονται δασικοί χάρτες.

* Επαναφορά σε ισχύ διατάξεων του προηγούμενου νόμου 998/79 για την προστασία των δασών.

* Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3208/2003, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί δασοκτόνες από το σύνολο των επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.


*****Στόχοι του Νομοσχεδίου αυτού είναι:

- Η θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταπατήσεις και την αυθαίρετη δόμηση.

- Σύνταξη δασικού χάρτη και κύρωση του δασικού χάρτη των ΟΤΑ της περιοχής της Αττικής.

- Επέκταση του μέτρου αυτού σε όλες τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και άμεση σύνταξη δασικών χαρτών. Οι περιοχές κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση για να αποφευχθούν τα φαινόμενα των καταπατήσεων

Μια σημαντική παράμετρος, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, ήταν αυτή της δημόσιας διαβούλευσης. Ο διαδικτυακός τόπος που δημιουργήθηκε, φιλοξένησε παρατηρήσεις, απόψεις και προτάσεις αρμοδίων φορέων και μεμονωμένων πολιτών.

Κατατέθηκαν συνολικά 310 προτάσεις και σχόλια για το σχέδιο νόμου και γενικότερα για την προστασία των δασών. Στην πλειοψηφία τους εξέφραζαν τις αγωνίες των πολιτών, αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις για αλλαγές επί των άρθρων του σχεδίου νόμου.


Από πλευράς φορέων στη δημόσια διαβούλευση έλαβαν μέρος: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια ένωση Δασολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών, Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών Γεωτεχνικών, WWF HELLAS, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., Δήμος Πεντέλης, Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας και Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι φορείς και οι πολίτες συμφώνησαν κυρίως με τις διατάξεις για:
- Την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων.
- Την αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών.
- Την επιτάχυνση της διαδικασίας κατάρτισης των δασικών χαρτών.
- Τη διαφάνεια ανάρτησης των πράξεων μέσω του διαδικτύου.
- Τις γεωγραφικές συντεταγμένες των Γηπέδων & Κτισμάτων.



***** ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε:

«Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τη θωράκιση των δασών μας από επίδοξους καταπατητές και αυθαίρετα κτίσματα. Κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου αυτού, σημαντική ήταν η συμμετοχή επιστημονικών και άλλων φορέων στη δημόσια διαβούλευση.

Ουσιαστική και συγκινητική ήταν η συμμετοχή των πολιτών οι οποίοι στήριξαν την προσπάθειά μας για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κανένας φορέας ή πολίτης δεν διαφώνησε με τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. Όλες οι προτάσεις και παρατηρήσεις κινήθηκαν στην λογική που διέπει τις απόψεις μας και φυσικά την τελική μορφή του νομοσχεδίου».
 

* Τα πλήρη κείμενα με το Σχέδιο νόμου, την εισηγητική έκθεση και το ενημερωτικό σημείωμα για την προστασία των δασών και τα καμένα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v