Αντίδραση ΠΕΦ για κοστολόγηση αντιγράφων φαρμάκων

Φόβους για καταβαράθρωση των τιμών των αντιγράφων φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, εκφράζουν οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.

Αντίδραση ΠΕΦ για κοστολόγηση αντιγράφων φαρμάκων
Φόβους για καταβαράθρωση των τιμών των αντιγράφων φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, εκφράζουν οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία αντιγράφων γενόσημων σκευασμάτων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Κωλέτης, μιλώντας στο euro2day.gr, ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει τις προθέσεις της όσον αφορά τον τρόπο κοστολόγησης των αντιγράφων (γενόσημων) φαρμάκων.

Υπογραμμίζει πως αν υιοθετηθεί ο τρόπος που ισχύει και για τα πρωτότυπα, δηλαδή από το μέσο όρο των 3 φθηνότερων τιμών που απαντώνται στις 26 χώρες-μέλη Ε.Ε., χωρίς συσχετισμό με τις τιμές των πρωτότυπων, όπως ισχύει σήμερα, οι τιμές πώλησης θα υποχωρήσουν σε επίπεδα ασύμφορα για τη λειτουργία των ελληνικών μονάδων παραγωγής.

Σημειώνει ότι σήμερα ότι οι τιμές των γενοσήμων κυμαίνονται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων και διαθέτουν μικρή διείσδυση στη φαρμακευτική αγορά, της τάξης του 15%.

Αν και υπήρξε πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, εκτιμά ότι η παραπάνω πρόταση για αλλαγή της κοστολόγησης τους θα οδηγήσει σε αθρόες φθηνές εξαγωγές από το εξωτερικό, θα ανοίξει την «πόρτα» σε εισαγωγές πλαστών και επικίνδυνων σκευασμάτων και τέλος θα οδηγήσει σε αποκλεισμό την εγχώρια βιομηχανία, η οποία απασχολεί 15.000 εργαζομένους.

Ο κ.Κωλέτης, υπογραμμίζει ότι η ΠΕΦ είχε ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους με συγκεκριμένες προστάσεις , που τη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v