Αρμενάκης (ΕΣΕΕ): Υπέρ της ενοποίησης των ταμείων

Έκκληση προς την κυβέρνηση «να ρίξει λεφτά στην αγορά» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2009. Υπέρ της ενοποίησης ταμείων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αρμενάκης (ΕΣΕΕ): Υπέρ της ενοποίησης των ταμείων
Έκκληση προς την κυβέρνηση «να ρίξει λεφτά στην αγορά» απηύθυνε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δημήτρης Αρμενάκης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου 2009.

Ο κ. Αρμενάκης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός με την περιστολή δαπανών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έκανε πίσω στο θέμα των αυξήσεων υποκύπτοντας σε συντεχνιακά συμφέροντα. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του πλαισίου, καθώς και στην ενοποίηση των επικουρικών με τα ταμεία πρόνοιας.

Τι λέει η Ετήσια Έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου

Νέα επιδείνωση της κερδοφορίας τους, μείωση των πωλήσεων, ασθενείς επενδυτική δραστηριότητα των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών εταιρειών, και αρνητική εικόνα για την απασχόληση όπου 1 στις 5 επιχειρήσεις μειώνουν το προσωπικό τους, καταδυκνύει η έρευνα για το Εμπόριο για τη φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι η απόλυτη πλειοψηφία τόσο των ΑΕ όσο και των ΕΠΕ όσο και των ΟΕ-ΕΕ εκτίμησαν ότι οι πωλήσεις τους το 2009 θα είναι μειωμένες. Τα δύο ποσοστά ήταν 50,7% και 57,9% αντίστοιχα. Τούτο αποτελεί επιδείνωση των εκτιμήσεων σχετική με την αξία των πωλήσεων.

Συγκεκριμένα μόνο το 20,8% των ΑΕ και ΕΠΕ δήλωσαν ότι ο κύκλος εργασιών τους ήταν μειωμένος κα΄τα το 2008 ενώ το ποσοστό των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων που δήλωσαν κάτι τέτοιο ήταν 47,9%.

Η μείωση των πωλήσεων τη φετινή χρονιά έτσι όπως εκτιμάται από την παρούσα έρευνα ήταν κάτι που αιφνιδίασε ιδιαίτερα τις ΑΕ και ΕΠΕ μόνο το 28,6% από αυτές θεωρούσε στην περσινή έρευνα ότι οι πωλήσεις τους θα μειωθούν. Λιγότερο αιφνιδιασμένες προκύπτει ότι είναι οι ΟΕ-ΕΕ και οι ατομικές επιχειρήσεις, αφού το 41,2% από αυτές ανέμενε πέρυσι ότι οι πωλήσεις τους φέτος θα συρρικνωθούν.

Για την επόμενη χρονιά η "εικόνα" και οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι ανάμεικτη. Από τη μια πλευρά υπάρχει ανάκαμψη της αισιοδοξίας μεταξύ ΟΕ-ΕΠΕ και ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες εκτιμούν ότι τα πράγματα το 2010 θα είναι καλύτερα και από την άλλη δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις εκτιμήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ.

Συγκεκριμένα η ανάκαμψη των προσδοκιών για τις πωλήσεις είναι εμφανής μεταξύ των ΟΕ - ΕΠΕ και ατομικών επιχειρήσεων και ανεξάρτητη από τον τομέα δραστηριοποιήσής τους καθώς και στις ΑΕ και ΕΠΕ της εμπορίας αυτοκινήτων. Αντίθετα στις ΑΕ και ΕΠΕ του λιανικού εμπορίου καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών γεγονός που συμβαδίζει με την τελευταία μηνιαία εκτίμηση του ΙΟΒΕ για το λιανικό εμπόριο.


Απασχόληση

Αύξηση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης από 4,5% που ήταν το 2008 σε 5% το 2009 κατεγράφη στο εμπόριο ενώ το ποσοστό των μισθωτών που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διαμορφώθηκε σε 8,2% από 7,7% πού ήταν το 2008.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του τομέα είναι το γεγονός ότι του αναλογεί μεγάλο ποσοστό στην απορρόφηση του νέου δυναμικού τπου προέρχεται από τους ανέργους και τους αέργους. Οι νέες θέσεις εργασίας που συνολικά δημιουργήθηκαν από τον τομέα αντιστοιχούν στο 1/5 των θέσεων που δημιουργήθηκαν από το σύνολο της οικονομίας και στο 1/4 των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v