Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκέψεις για ΦΠΑ και σε γιατρούς-δικηγόρους

ΦΠΑ για όλους μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σκέψεις για ΦΠΑ και σε γιατρούς-δικηγόρους
ΦΠΑ για όλους μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί και ασφαλιστές εξαιρούνται του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν και μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται και η κατάργηση των σχετικών διακρίσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί ήδη αντιδράσεις και εκπρόσωποι των δικηγόρων δηλώνουν πως αποτελεί casus beli προειδοποιώντας για "κλειστά δικαστήρια για μήνες".

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε το πρώτο ραντεβού με εκπροσώπους των δικηγόρων εν όψει του διαλόγου για το φορολογικό.

Όταν του τέθηκε ευθέως το ερώτημα εάν προτίθεται η κυβέρνηση να επιβάλει ΦΠΑ και στις δικηγορικές υπηρεσίες, άφησε σύμφωνα με εκπροσώπους των δικηγόρων όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά παραπέμποντας στον επικείμενο διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής στο οποίο πέραν της καθιέρωσης ΦΠΑ για όλους προβλέπεται η υποχρεωτική υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ μέσω Διαδικτύου (σήμερα ισχύει μόνο για τους υπόχρεους με βιβλία γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ) ώστε να μπορούν να διενεργούνται άμεσα διασταυρώσεις, ενώ πολλά στοιχεία προς διασταύρωση θα παρέχουν και τα νέα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέσω των οποίων η κυβέρνηση προτίθεται να καθιερώσει αυτό που ο υπουργός Οικονομικών ονομάζει "πόθεν έσχες για όλους".

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής στους κόλπους των δικηγόρων και των γιατρών, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καθιερώσει την έκπτωση του 100% των δαπανών των φορολογουμένων από το εισόδημά τους, με την προσκόμιση των σχετικών αποδείξεων από γιατρούς και δικηγόρους, χωρίς όμως να επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα κατά της φοροδιαφυγής.

Άλλωστε, όσον αφορά στην περίπτωση των δικηγόρων, δεν περιλαμβάνονται στις εκπιπτόμενες δαπάνες οι αμοιβές για την παράστασή τους κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων (μεταβίβασης ακινήτων και καταστατικών εταιριών) και για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους, ακυρώνοντας το κίνητρο λήψης απόδειξης από τους πελάτες.

Η ίδια έκπτωση του 100% της δαπάνης από το εισόδημα ισχύει και για τους γιατρούς, οι οποίοι όμως, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα διασταυρώσεων, εξακολουθούν να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Το ενδεχόμενο υπαγωγής των επαγγελματικών αυτών ομάδων στο ΦΠΑ σήμανε ήδη συναγερμό στα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενώ και ορισμένοι φοροτεχνικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πιθανότητα.

Υποστηρίζουν πως τυχόν επιβολή ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να αγγίξει το σύνολο των εξαιρούμενων επαγγελμάτων και σημειώνουν πως, αν δεν συνδυαστεί με εκτεταμένη παρουσία ελεγκτών στην αγορά, δεν θα αποδώσει τίποτα περισσότερο από επιβάρυνση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v