Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανθελληνικό κλίμα στο Λονδίνο!

Σε υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς και προτροπή προς τις πολυεθνικές να διατηρήσουν μόνο ένα γραφείο διεκπεραίωσης στη χώρα, προχωρούν ξένοι consultants, αναφέρουν στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Ανθελληνικό κλίμα στο Λονδίνο!
Σε υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς και προτροπή προς τις πολυεθνικές να διατηρήσουν μόνο ένα γραφείο διεκπεραίωσης στη χώρα, προχωρούν ξένοι consultants, αναφέρουν στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου.

Τα μέλη του ΣΕΒΤ σημείωσαν ότι η έλλειψη σταθερότητας και η αιφνιδιαστική επιβολή μέτρων, δημιουργούν αρνητική εικόνα, ενώ ζήτησαν ένα προβλέψιμο περιβάλλον. 

Είναι χαρακτηριστικό, ανέφεραν τα ίδια στελέχη, ότι μεγαλοστέλεχος πετρελαϊκού ομίλου, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε επενδυτικό φόρουμ στο Λονδίνο το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 managers απ’ όλο τον κόσμο, δήλωσε με στόμφο «Προς Θεού, μην επενδύσει κανένας στην Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη στάση απαξίωσης προς την ελληνική αγορά, ως απόρροια της έλλειψης σταθερότητας και της αιφνιδιαστικής επιβολής έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων, σίγουρα δεν είναι η μοναδική και απ’ ότι φαίνεται ούτε η τελευταία.

Βέβαια η τάση φυγής πολυεθνικών από τη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Στη δυσμενή οικονομική συγκυρία όμως, η πίεση που δέχονται τα εδώ στελέχη, εγχώρια ή μη, των θυγατρικών από τα head office των μητρικών τους είναι ασφυκτική.

Η πρόταση από τα κεντρικά, είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η διατήρηση ενός γραφείου το οποίο θα διαδραματίζει το ρόλο της προώθησης των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά η οποία κατά γενική ομολογία είναι αφ ενός μικρή και αφ ετέρου δεν έχει πλέον τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε στο παρελθόν.

Η πρόταση τόσο από τους consultants όσο και από τις διοικήσεις των πολυεθνικών είναι η δημιουργία ενός κέντρου λήψης των αποφάσεων σε κάποια Ευρωπαϊκά πόλη π.χ. Μιλάνο, μέσω του οποίου θα χαράσσεται η στρατηγική που θα ακολουθεί η πολυεθνική, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, κ.λπ.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει γίνει ήδη πράξη για αρκετές ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα των καταναλωτικών προϊόντων εντός των ελληνικών τειχών, οι οποίες είτε έχουν εκχωρήσει την παραγωγή τους σε ελληνικές εταιρείες είτε εισάγουν τα διακινούμενα στην ελληνική αγορά προϊόντα τους.

Πάντως αρκετές είναι ακόμη οι θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου των τροφίμων – ποτών οι οποίες αντιστέκονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διατηρούν την παραγωγική τους δομή στη χώρα και στοχεύουν σε αυτή τη συγκυρία στη διατήρηση των αγορών και των μεριδίων τους.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v