PwC: 76η η Ελλάδα στην ευκολία καταβολής φόρων

Στην 76η θέση μεταξύ 183 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα στο θέμα της καταβολής φόρων, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PricewaterhouseCoopers.

PwC: 76η η Ελλάδα στην ευκολία καταβολής φόρων
Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων συνεχίζει να επικεντρώνεται στις προσπάθειες φορολογικής μεταρρύθμισης, παρά την οικονομική κρίση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 45 χώρες διευκόλυναν την καταβολή φόρων, σχεδόν 25% περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη “Paying Taxes 2010” που διεξήχθη από την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers (PwC).

Το κράτος με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις φέτος, το Timor-Leste, εισήγαγε ένα νέο φορολογικό νόμο που εκσυγχρονίζει το φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις και απλοποιεί τη διαχείριση φόρων. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία είχαν το μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων, με συνολικά 10 χώρες να προχωρούν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

«Οι κυβερνητικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού των φορολογικών διαδικασιών και μείωσης του χρόνου συμμόρφωσης με τις διαδικασίες, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ειδικά σε δύσκολους οικονομικά καιρούς,» δήλωσε η κ. Penelope Brook, World Bank Group Director στο τμήμα Global Indicators and Analysis. «Η πρώτη χώρα στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων για φέτος μείωσε το χρόνο συμμόρφωσης κατά περισσότερο από 50% εκλογικεύοντας τις φορολογικές ρυθμίσεις, απλοποιώντας τους κανόνες υπολογισμού του φόρου και μειώνοντας τις πληρωμές.»

Η μελέτη μετράει την ευκολία καταβολής φόρων σε 183 χώρες, εκτιμώντας το διαχειριστικό και οικονομικό βάρος των επιχειρήσεων προκειμένου να συμμορφωθούν με τις φορολογικές διατάξεις και υπολογίζοντας τη συνολική φορολογική υποχρέωση των επιχειρήσεων ως ποσοστό επί των προ φόρων κερδών. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μελέτη έχει καταγράψει 171 φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε 104 χώρες παγκοσμίως.

Ενώ 20 κράτη μείωσαν τους φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος νομικών προσώπων, 18 χώρες απλοποίησαν τη διαδικασία καταβολής φόρων. Από τα 183 κράτη που μελετήθηκαν, προέκυψε ότι μια μέση επιχείρηση πρέπει να προβεί σε 31 πληρωμές φόρων και να δαπανήσει 286 ώρες στον υπολογισμό και για την καταβολή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 76η θέση, παρόλο που έχει βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες καταβολής φόρων και συνεχίζει να αναβαθμίζει το φορολογικό της περιβάλλον. Ο λόγος για τη χαμηλότερη αυτή κατάταξη σε σχέση με τα προηγούμενο έτος, είναι η πιο γρήγορη αντίδραση κάποιων άλλων χωρών στη μεταρρύθμιση των φορολογικών τους διατάξεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι μόνο ένας από τους φόρους τον οποίο πρέπει να καταβάλλει μια επιχείρηση. Κατά μέσο όρο, μία επιχείρηση πληρώνει 9,5 διαφορετικά είδη φόρων, ενώ η φορολογία εισοδήματος αντικατοπτρίζει μόνο το 12% του συνόλου των πληρωμών για φόρο, το 26% του χρόνου εκπλήρωσης υποχρεώσεων συμμόρφωσης και το 38% του συνολικού φορολογικού συντελεστή.

«Η παγκόσμια ύφεση επιφέρει μείωση των φορολογικών εσόδων και δύσκολες επιλογές ως προς τη φορολογική πολιτική,» δήλωσε η κ. Μαίρη Ψύλλα, Partner και επικεφαλής του τμήματος Tax & Legal Advice της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα. «Η πρόκληση είναι η διασφάλιση ύπαρξης επαρκών δημοσίων εσόδων για το μέλλον και το παράλληλο κίνητρο για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v