Πάγωμα μισθών και συντάξεων ζητούν οι Βρυξέλλες

Για μείωση μισθών-συντάξεων θα πιέσουν οι Βρυξέλλες τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Επικυρώνεται η υπαγωγή της Ελλάδας σε επιτήρηση με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 8. Σε σκληρή επιτήρηση η χώρα τον Φεβρουάριο.

Πάγωμα μισθών και συντάξεων ζητούν οι Βρυξέλλες
Πιέσεις για μεγαλύτερη μείωση των δαπανών, με έμφαση στους μισθούς και στις συντάξεις του δημοσίου τομέα, αναμένεται να δεχθεί κατά τις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικώνκ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Ζητούν μείωση μισθών" λένε αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, απορρίπτοντας πως έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να κοπεί ο 13ος μισθός.

Στις συνεδριάσεις των συμβουλίων θα επικυρωθεί η υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε επιτήρηση με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 8, ένα βήμα πριν από την υπαγωγή στη σκληρή επιτήρηση με βάση την παράγραφο 9 που αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο.

Τότε οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να υποδείξουν συγκεκριμένα μέτρα στην ελληνική πλευρά παρακολουθώντας βήμα προς βήμα την αποτελεσματικότητα των ακολουθούμενων πολιτικών, ενώ τα πράγματα αναμένεται να ζορίσουν περισσότερο και εξαιτίας της διαδοχής του Ισπανού κοινοτικού επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια από το Φινλανδό κ. Όλι Ρεν.

Η Ολλανδία και η Φινλανδία εκφράζουν τη σκληρή γραμμή εντός του συμβουλίου και όπως σχολιάζουν συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου, η Φινλανδία είναι από τους πλέον ορθόδοξους εκφραστές του Συμφώνου Σταθερότητας και η δημοσιονομική της θέση απέχει παρασάγγας από τα προβλήματα των περισσότερων μελών της Ε.Ε.

Στη συνεδρίαση των συμβουλίων ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει και μια πρόγευση των κοινοτικών προθέσεων αναφορικά με τον χρόνο που θα δοθεί στην Ελλάδα για να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά της σε τροχιά εντός Συμφώνου.

Με βάση πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να παρασχεθεί τριετής - τετραετής περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής είτε να δοθεί ένα αρχικό περιθώριο 2 ετών, μετά την πάροδο του οποίου θα επανεξεταστεί η πρόοδος και θα δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου το 2010, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 55 δισ. ευρώ από 64 δισ. ευρώ φέτος.

Εξαιτίας της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές, το Δημόσιο δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα δανειακή κίνηση έως το τέλος του έτους, ενώ αρμόδια στελέχη βρίσκονται σε επαφές με θεσμικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, προκειμένου να αυξήσουν όσο περισσότερο γίνεται τη βάση των εν δυνάμει αγοραστών χρέους το 2010.

Πάντως, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με αγορά χρέους 80 δισ. ευρώ από την Κίνα διαψεύδονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v