Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστική αλληλογραφία Γιούνκερ-Παπακωνσταντίνου

Επτά "καυτές" παρεμβάσεις ζητεί ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με επιστολή τουν στον Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την "Καθημερινή", που αναφέρεται σε μυστική αλληλογραφία των δυο εν όψει του κρίσιμου Ecofin.

Μυστική αλληλογραφία Γιούνκερ-Παπακωνσταντίνου
Για μυστική αλληλογραφία μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εν όψει του κρίσιμου Ecofin, κάνει λόγο η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την πρωτοβουλία είχε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος έπειτα από συνεννόηση με τους κ. Χοακίν Αλμούνια και Ζαν Κλοντ Τρισέ, έστειλε επιστολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου την προηγούμενη Πέμπτη, με την οποία επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και έθετε, ουσιαστικά, τους «όρους του παιχνιδιού».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην επιστολή του ο κ. Γιούνκερ:

- Εθετε σαφώς θέμα συγκράτησης των μισθών στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο μιας μισθολογικής πολιτικής συνεπούς με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ο οποίος θα είναι μικρότερος από 2%.

- Υποδείκνυε τη χάραξη μιας νέας πολιτικής τιμών, καθώς οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν με ανησυχία ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητα πολύ υψηλότερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

- Παρότρυνε επιτακτικά και εμφαντικά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας – υπολογίζεται ότι έχει απολέσει 30 μονάδες περίπου, τα τελευταία έτη. Ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε, πάλι, θέμα αποκατάστασης της ανεξάρτητης λειτουργίας των στατιστικών υπηρεσιών και διασφάλισης της εγκυρότητας των στοιχείων με τα οποία η Αθήνα ενημερώνει τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στην επιστολή Γιούνκερ «φωτογραφίζονται» επίσης οι ακόλουθες κατευθύνσεις και δράσεις:

- Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μάλιστα όχι μόνο αυτών που αναφέρονται στην σχετική κοινοτική οδηγία, αλλά και άλλων σημαντικών για την ελληνική οικονομία, όπως είναι οι οδικές μεταφορές.

- Επίσπευση της κατάρτισης και ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

- Αμεση προώθηση της αύξησης στη φορολογία των υγρών καυσίμων, η οποία είναι η χαμηλότερη στην ευρωζώνη. Θεωρείται ότι έτσι είναι δυνατόν να εξασφαλισθούν σίγουρα και μόνιμα έσοδα στο κράτος, ενώ θα περιοριστεί η σπατάλη και, συνεπώς, η ρύπανση.

- Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο να καταρτιστεί νέος, αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2010, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή, με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που καταρτίστηκε, δεν είναι επαρκώς φιλόδοξη – ειδικά όσον αφορά τις περικοπές των δαπανών.

Η απάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», στην απαντητική επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

- Ο ίδιος έχει αποφασίσει να καταρτίσει συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2010, με την επιφύλαξη αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

- Αναφέρεται στο πάγωμα των μισθών δημοσίων υπαλλήλων, άνω των 2.000 ευρώ, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει την έννοια «βασικός μισθός»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v