Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Καθυστερούν projects 7.000 MW στις ΑΠΕ

Την ανάγκη να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση η πολιτεία και οι εποπτευόμενοι φορείς, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της πράσινης ανάπτυξης, υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη σε εκδήλωση της ΡΑΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΡΑΕ: Καθυστερούν projects 7.000 MW στις ΑΠΕ
Την ανάγκη να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση τόσο η πολιτεία όσο και οι εποπτευόμενοι φορείς, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της πράσινης ανάπτυξης, υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΡΑΕ για την παρουσίαση του πρώτου υβριδικού πάρκου στην Ικαρία, η υπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται το νομικό πλαίσιο να σπάσει αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας για την προώθηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Σ. Σιμόπουλος αποκάλυψε ότι καθυστερεί η προώθηση επενδύσεων ΑΠΕ περί τα 7000 MW και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή ανέλαβε την υποχρέωση να παρακολουθεί τι γίνεται με τα έργα αυτά και μετά την έκδοση άδειας παραγωγής. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ξύλινο νομοθέτημα» την άδεια παραγωγής, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι πώς θα το κάνεις να πάρει μπροστά». Πάντως, διαβεβαίωσε ότι έως τα τέλη του έτους και πιθανόν στις αρχές του 2010 θα έχει προχωρήσει η διαδικασία για την εξομάλυνση των καθυστερήσεων.

Ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε και στη δευτερογενή νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην έγγραφη υπόδειξη του ΥΠΕΚΑ για την επίσπευση της προώθησης της, ανέφερε ότι ήδη έχει σταλεί στο υπουργείο η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τον Κώδικα Αδειών και παράλληλα έχει κατατεθεί και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του συνόλου της δευτερογενούς νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι η αγορά του φυσικού αερίου μπορεί ήδη να λειτουργήσει και με την υφισταμένη νομοθεσία. Παράλληλα, προωθούνται και τα κείμενα για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα γίνει πράξη από 1/1/2010, με την εφαρμογή της 5ης μέρας αναφοράς.

Ο υβριδικός σταθμός Ικαρίας, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που έγιναν στη συνέχεια, αποτελείται από έναν αιολικό πάρκο 2,7 MW, από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 4,15 MW και ταμιευτήρες νερού για αποθήκευση ενέργειας.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ και υοποιείται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. Αναμένεται να λειτουργήσει το 2012 και αναμένεται να πετύχει υψηλή διείσδυση ΑΠΕ περίπου σε 50%, όταν σήμερα λόγω των τεχνικών αδυναμιών των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων η διείσδυση των ΑΠΕ περιορίζεται σε 15-20%.

Το έργο, λόγω του σύνθετου χαρακτήρα του, χαρακτηρίζεται ακριβό και τίθεται ζήτημα μελλοντικής βιωσιμότητας του, κυρίως, λόγω του ανοικτού ζητήματος για την τιμολόγηση της ενέργειας που θα παράγει.

Όπως εξήγησαν τα αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ που έκαναν την παρουσίαση, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στη γνωμοδότηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του καθώς και της τιμολόγησης για να λάβει την τελική απόφαση το ΥΠΕΚΑ.

Με βάση, πάντως, τις εκτιμήσεις που έγιναν το 2008, συνυπολογιζομένων της τιμολόγησης της ενέργειας ΑΠΕ στο νησί (αιολικά) και του κόστους του πετρελαίου, προέκυψαν πολύ υψηλές τιμές για την ενέργεια του υβριδικού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος του Συστήματος μέσω του ειδικού τέλους ΑΠΕ. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με την εισαγωγή του υβριδικού στο Σύστημα το κόστος της ενέργειας αυξάνεται μέχρι 10%.

Όπως υποστήριξαν τα αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ, το έργο, αν δεν χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο ή αν δεν ενισχυθεί μέσω του ειδικού τέλους ΑΠΕ, το έργο καθίσταται μη βιώσιμο.

Πάντως, η κ. Μπιρμπίλη που ρωτήθηκε μετά την εκδήλωση ανέφερε ότι το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί με ποσοστό μέχρι 35%, ενώ απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ.

Πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον για ανάλογα έργα και σύντομα η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει θετικά για αυτού του είδους τα project κυρίως στην Κρήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v