Κατσέλη: Συνολική πρόταση για γραφειοκρατία

Η κ. Λούκα Κατσέλη χτύπησε την Παρασκευή το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στην ομιλία της εστιάστηκε στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Κατσέλη: Συνολική πρόταση για γραφειοκρατία
Το καμαπανάκι λήξης της συνεδρίασης στη Wall Street χτύπησε την Παρασκευή η Ελληνίδα υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο της "Greek Day" στο NYSΕ.

Παράλληλα, είχε σειρά συναντήσεις με ξένους τραπεζίτες, ενώ ήταν βασική ομιλήτρια στο 11ο Capital Link Forum.  

Στην ομιλία της η υπουργός στάθηκε στο μεγαλύτερο αντικίνητρο επενδύσεων στην Ελλάδα: τη γραφειοκρατία. "Η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία. Και όταν μπαίνεις στον φαύλο κύκλο της δωροδοκίας, το σύστημα γίνεται πιο πολύπλοκο. Γιατί υπάρχουν διόδια σε όλες τις φάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος”. Αυτό τόνισε η υπουργός.

Όπως είπε, η νέα κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικό πλαίσιο που θα μειώνει δραστικά όλες τις διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και ένα υποστηρικτικό πλέγμα δράσεων, μια αλλαγή όλων των διαδικασιών με πλήρη μηχανοργάνωση, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να σπάσουν τα αποστήματα σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας.

"Δουλεύουμε με τα επιμελητήρια με χρήση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων και με τον επιχειρηματικό κόσμο και ελπίζω ότι σε μερικούς μήνες θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε μια συνολική πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση", υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για τις επαφές της με αμερικανικές τράπεζες σε σχέση με το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, η κ. Κατσέλη τόνισε: "Είχα σειρά επαφών. Είδα την Bank of America, τη Merrill Lynch, την Credit Suisse, τη Barclays… Βλέπω όλους τους οίκους και τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συζητώντας πιο πολύ τα ζητήματα που αφορούν στο δικό μου υπουργείο και κυρίως στο επενδυτικό κομμάτι και πώς μπορούν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να υποστηρίξουν το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά στις επενδύσεις και στο product financing, δηλαδή τη χρηματοδότηση επενδυτικών προτάσεων".


To 11o Ετήσιο Capital Link Forum

Για 11η συνεχή χρονιά η Capital Link διοργάνωσε στις 3 Δεκεμβρίου 2009 στη Νέα Υόρκη, στο Metropolitan Club, το 11ο Ετήσιο Capital Link Forum, με θέμα "Στρατηγικές Ανάκαμψης Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σήμερα".

Αν και η τρέχουσα διεθνής οικονομική συγκυρία δεν θεωρείται η ευνοϊκότερη, εντούτοις το φετινό 11ο συνέδριο υπήρξε ορόσημο με την εντυπωσιακή συμμετοχή άνω των 800 στελεχών και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομική πολιτική και τις προοπτικές της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά στη χρονική στιγμή, το συνέδριο έγινε σε μία ιδιαίτερα πρόσφορη στιγμή με έκδηλο το ενδιαφέρον των επενδυτών και διαφόρων φορέων να πληροφορηθούν το πρόγραμμα στρατηγικής και ανάκαμψης της νέας κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώθηκαν και πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επενδυτές καθώς και περιφερειακές εκδηλώσεις.

Σο πλαίσιο του 11ου Ετήσιου Capital Link Forum, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσε σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2009 ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Ελλάδας και της κ. Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, η ημέρα αυτή θεωρείται επίσημα "Greek Day at NYSE"- "Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης". Να σημειωθεί ότι χιλιάδες Αμερικανοί επενδυτές είναι σήμερα μέτοχοι σε μεγάλο αριθμό εταιριών ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένων στο NYSE

Σήμερα 4 Δεκεμβρίου, το New York Stock Exchange (NYSE) θα παραθέσει επίσημο μεσημεριανό γεύμα εργασίας για να τιμήσει την κυρία Λούκα Κατσέλη, υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τις ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο New York Stock Exchange (NYSE), καθώς και τις εταιρίες που συμμετέχουν στο 11ο Capital Link Forum.
 
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα εκδώσει ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει την ημέρα αυτή. Πρόκειται να γίνει ανταλλαγή δώρων μεταξύ της κ. Κατσέλη και του κ. Larry Leibowitz, Group Executive Vice President του NYSE. 

Η κυρία Κατσέλη θα χτυπήσει το"Closing Bell", το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο τελετής που τυγχάνει μέγιστης ακροαματικότητας παγκοσμίως, δεδομένου ότι αναμεταδίδεται ζωντανά από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, με ακροαματικότητα περίπου 120 εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Την υπουργό προλόγισε ο κ. Bruce Thomson Ηead of Global Capital Markets, Bank of America Merrill Lynch.

Ο κ. Bruce Thompson, Head of Global Capital Markets, ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Μπορνόζη και την ομάδα της Capital Link για τις προσπάθειές τους για τη διοργάνωση άλλου ενός επιτυχημένου συνεδρίου. Κατόπιν, ενημέρωσε εν συντομία τους συνέδρους για το σημερινό μέγεθος της Bank of America - Merrill Lynch και τη θέση της στη διεθνή τραπεζική αγορά, όπως διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο κορυφαίων και ιστορικών διεθνούς παρουσίας οργανισμών.

Ο κ. Thompson συνέχισε κάνοντας μια ανασκόπηση της 40ετούς παρουσίας της τράπεζας στην Ελλάδα, τονίζοντας τη δέσμευση που έχει επιδείξει μέσω των δραστηριοτήτων της στην περιοχή και την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία της με πάνω από 50 έργα στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια. Κλείνοντας, ο κ. Thompson προσφώνησε την κύρια ομιλήτρια, Καθ. Λούκα Κατσέλη, υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με μια σύντομη αναδρομή στα έως σήμερα επιτεύγματά της, τονίζοντας επίσης τον σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία τον οποίο έχει κληθεί να παίξει τα επόμενα χρόνια.


Η ομιλία της κ. Λούκα Κατσέλη

Στην ομιλία της η υπουργός, κυρία Λούκα Κατσέλη, εστιάστηκε στις εξής προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης:

Πρώτον, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να επιδιωχθεί μία μεγάλη αναδιάρθρωση με σκοπό τη μείωση της διαδικασίας και του κόστους δημιουργίας επιχειρήσεων και παράλληλα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του Capital Link, η κ. Κατσέλη τόνισε πως το μεγαλύτερο εμπόδιο, το σημαντικότερο αντικίνητρο για τις επενδύσεις, είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία, το συγκεντρωτικό πλαίσιο και η πολύ μεγάλη δαπάνη που απαιτείται για να κάνεις και την πιο απλή πράξη στην Ελλάδα.

Δεύτερον, να σταματήσει η διολίσθηση της οικονομίας δημιουργώντας ρευστότητα στην αγορά, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη ρευστότητας, βελτιώνοντας παράλληλα και τη ζήτηση για επενδύσεις. Δύο νέα νομοσχέδια θα σταλούν στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, τα οποία επιτρέπουν στις εταιρίες και σε άτομα σε οικονομική δυσπραγία να αναδιαρθρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, στην περίπτωση δε των ιδιωτών ακόμη και να εξαιρεθούν των δανειακών τους υποχρεώσεων κατόπιν δικαστικής αποφάσεως, εφόσον κριθεί ότι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.

Τρίτον, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω μέτρων αναδιάρθρωσης και επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. Μέσα στις προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται οι τομείς της ενέργειας, ειδικά της αιολικής, των φωτοβολταϊκών, της γεωθερμικής, της υδροηλεκτρικής κ.λπ. Επίσης, οι τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της διαχείρισης του περιβάλλοντος, των μεγάλων έργων υποδομής και υπηρεσιών καθώς και διάφοροι άλλοι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. 


Συναντήσεις της υπουργού με διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς οίκους

Με την οργανωτική πρωτοβουλία του κ. Λίνου Λέκκα, Managing Director, Head of Greece & Cyprus, οργανώθηκε συνάντηση με τον κ. Bruce Thompson, Head of Global Capital Markets της Bank of America - Merrill Lynch.

Με την οργανωτική πρωτοβουλία του κ. Χάρη Αδαμόπουλου, Managing Director Investment Banking οργανώθηκε συνάντηση της κυρίας Κατσέλη με τον πρόεδρο της JΡ Morgan, κ. Jamie Diamond, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Αμερική και στον διεθνή χώρο, όπως επίσης και στην Ελλάδα.

H υπουργός συναντήθηκε ακόμη με εκπροσώπους των οίκων:
• Axia Ventures Group
• TIAA-CREF
• Epoch Investments
• PriceWaterhouseCoopers
• Barclays Capital

Επίσης, είχε συναντήσεις με τον κύριο Σπύρο Βουτσινά, πρόεδρο της Atlantic Bank, η οποία σήμερα ανήκει στη New York Community Bank και εξακολουθεί να εξυπηρετεί τις τραπεζικές ανάγκες της Ομογένειας στην Αμερική καθώς και πολλών άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, η υπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Eric Trump, Executive Vice President, Development & Acquisitions, της Trump Organization.

Η κυρία Κατσέλη παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg TV, στο Bloomberg Radio καθώς και στο Bloomberg News.

** Η ανακοίνωση της Capital Link για την επίσκεψη της κ. Λούκας Κατσέλη και το πλήρες κείμενο της συνέντευξής της δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v