Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υπό παρακολούθηση η Ελλάδα

Δίμηνη "προθεσμία" δίνει στην Ελλάδα η S&P θέτοντας την πιστοληπτική ικανότητα υπό παρακολούθηση (credit watch) με αρνητικές συνέπειες. Στις 202 μονάδες βάσης διευρύνθηκαν τα spreads. Τι εκτιμά για τις τράπεζες.

S&P: Υπό παρακολούθηση η Ελλάδα
Η S&P έθεσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (Α-) υπό παρακολούθηση (credit watch) με πιθανές αρνητικές συνέπειες. Ο διεθνής οίκος έθεσε επίσης σε credit watch με αρνητικές συνέπειες κυβερνητικά εγγυημένα τραπεζικά χρεόγραφα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες, όταν και θα έχουμε πλήρη εικόνα των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πίεσης, υπογραμμίζει η S&P.

Αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2010, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της S&P τα spreads των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου διευρύνθηκαν περαιτέρω στις 202 μονάδες βάσης έναντι 187 μ.β. νωρίτερα.

Τι εκτιμά για τις ελληνικές τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους κινδύνους στη δυτική Ευρώπη, τόνισε η S&P σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Ο διεθνής οίκος δήλωσε ότι συνεχίζει να αποτιμά το πώς θα επηρεάσουν οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας τις εκτιμήσεις και τις βαθμολογίες των χρηματοπιστωτικών οίκων της χώρας.

Τονίζει ακόμη ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις υπάρχουσες ανισορροπίες που επιβαρύνουν τα προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, όπως είναι η αυξημένη εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα υψηλά ποσοστά βραχυπρόθεσμων χρεών στις συνολικές δομές χρηματοδότησής τους.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης καλύπτει τις εξής τράπεζες στην Ελλάδα:

EFG Eurobank (BBB+/Negative/A-2)
Emporiki Bank (BBB/Stable/A-2)
Εθνική Τράπεζα (ΒΒΒ+/Negative/ A-2)
Τράπεζα Πειραιώς (ΒΒΒ+/Stable/A-2)


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v