Μίχαλος: "Αναγκαία η αναμόρφωση του φορολογικού"

Στις θέσεις του ΕΒΕΑ για ένα εύελικτο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του κ. Κ. Μίχαλος σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου με θέμα "Κατάργηση Φορολογικών Στοιχείων: Υπέρ & κατά".

Μίχαλος: Αναγκαία η αναμόρφωση του φορολογικού
Στις θέσεις του ΕΒΕΑ για ένα εύελικτο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του κ. Κ. Μίχαλος σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου με θέμα «Κατάργηση Φορολογικών Στοιχείων: Υπέρ & κατά. Προοπτικές εκσυγχρονισμού – Τεκμηρίωση φορολογικών ελέγχων».

Ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε το ζήτημα σοβαρό μιας και στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ελληνικό φορολογικό σύστημα, τόνισε, είναι 'ενα σύστημα, που διέπεται από αναχρονιστικούς κανονισμούς και αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά και να πατάξει οριστικά τη φοροδιαφυγή, με τις επιπτώσεις να είναι γνωστές σε όλους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει καταθέσει πλατφόρμα προτάσεων για τη φορολογική ανασυγκρότηση. Βασικοί μας άξονες είναι:

* η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών 
*  η σταθερή επιβολή των φορολογικών μέτρων
* ο φορολογικός εναρμονισμός με το διεθνή ανταγωνισμό και 
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin*  η αποτελεσματική εφαρμογή ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών

Πιο συγκεκριμένα, προτάσσουμε:

* Τη διατήρηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, στα σημερινά επίπεδα, έως το τέλος της παρούσας οικονομικής κρίσης, και την περαιτέρω μείωση, αργότερα, με κριτήριο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 
* Την περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθότι ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
* Την ευθυγράμμιση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, τον επαναπροσδιορισμό του καταλόγου Φόρων Υπέρ Τρίτων και του συστήματος Φορολογικών Απαλλαγών, την εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως η αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του, και την κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης.
 
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως: 

*  Την άμεση εφαρμογή του συστήματος ELENXIS για ηλεκτρονική παρακολούθηση, υποβολή και διασταύρωση στοιχείων – ώστε να ενημερώνεται σε κάθε συναλλαγή και ως προς τον εισπραττόμενο και καταβαλλόμενο ΦΠΑ – και ενημέρωση, στη συνέχεια, για το ύψος των συναλλαγών γενικά κάθε επιχειρηματία με βάση τον ΑΦΜ. Επίσης, η εφαρμογή θα αποκλείσει τον υποκειμενικό παράγοντα στον έλεγχο στους φορολογικούς ελέγχους.

* Την υλοποίηση αντικειμενικών κριτηρίων διενέργειας φορολογικών ελέγχων. 

*  Την απλοποίηση όλων των φορολογικών εντύπων και πρωτίστως των δηλώσεων του ΦΠΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υπόχρεων. 

*  Τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με βάση τα βιβλία εσόδων - εξόδων και όχι με τη μέθοδο των μοναδικών συντελεστών.
 
* Τέλος, τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού, με σκοπό ένα πάγιο και σταθερό σύστημα φορολογικών ελέγχων.
 
Άλλα μέτρα που προτείνουμε είναι ο επαναπροσδιορισμός των βιβλίων και στοιχείων στο ελάχιστο παραδεκτό και ο περιορισμός στο ελάχιστο των δηλώσεων παρακράτησης φόρων με υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή.

Ειδικότερα για το σημερινό Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων προτείνουμε τη σταδιακή κατάργησή του με ενσωμάτωση βασικών διατάξεων στα λοιπά νομοθετήματα, Εισοδήματος, Φ.Π.Α κ.λ.π. και την αντικατάστασή με ένα σύγχρονο σύστημα, καθότι: 

*  αποτελεί το μεγαλύτερο «βραχνά» των επιχειρήσεων, εξαιτίας των αναχρονιστικών διατάξεων και του μεγάλου λειτουργικού κόστους, αφού και η παραμικρή παρατυπία, παράλειψη ή ανακρίβεια είναι ικανή να κρίνει τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία ανακριβή και να οδηγήσει στον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών με εξωλογιστικό τρόπο κατά την κρίση του οικονομικού εφόρου, 

*  ευνοεί το φοροελεγκτικό μηχανισμό για ερμηνείες κατά το δοκούν,
 
* ευνοεί συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, 

* μεγιστοποιεί στρεβλώσεις, 

* αποτελεί ένα επώδυνο γραφειοκρατικό βάρος και προκαλεί περιττές λογιστικές διαδικασίες,
 
* φορτώνει τις επιχειρήσεις με πρόσθετα ανώφελα και αντιπαραγωγικά έξοδα που αυξάνουν αναίτια το κόστος και κατά προέκταση τις τελικές τιμές για τον καταναλωτή,

• έχει ξεπεραστεί από την εξέλιξη της μηχανογραφημένης πληροφορικής, 

*  και τέλος, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, έναντι αυτών της Ε.Ε.

Η δίκαιη φορολόγηση και η διασφάλιση της ισότητας μεταξύ κράτους και φορολογούμενου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Διότι οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτες εισφορές, αλλά με διαφανή έλεγχο, προχωρούν σε μεγαλύτερες επενδύσεις, έχουν βελτιωμένους τζίρους, προσφέρουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν τελικά στη δημιουργία πρόσθετων ρυθμών ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη, σήμερα, η ελληνική οικονομία, κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο