Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοχλός ανάπτυξης οι επιχειρήσεις στο ΔΑΑ

Σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την χώρα εξελίσσεται η δράση της επιχειρηματικής κοινότητας στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι 300 επιχειρήσεις του "Ελευθέριος Βενιζέλος" συνεισφέρουν συνολικά 4,9 δις ευρώ.

Μοχλός ανάπτυξης οι επιχειρήσεις στο ΔΑΑ
Σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την χώρα εξελίσσεται η δράση της επιχειρηματικής κοινότητας στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι 300 επιχειρήσεις του "Ελευθέριος Βενιζέλος" συνεισφέρουν συνολικά 4,9 δις ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 2,14% του ΑΕΠ της χώρας.

Στα σημαντικά ευρήματα που κατέγραψε η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για λογαριασμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της απασχόλησης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 15.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις του αεροδρομίου, ενώ από το σύνολο των δραστηριοτήτων του ΔΑΑ έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 63.000 θέσεις εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, υπερβαίνοντας σημαντικά αντίστοιχα ποσοστά ευρωπαϊκών αεροδρομίων, που κυμαίνονται μεταξύ 1,4 και 2,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΑ, κ. Γιάννης Παράσχης, ανέφερε ότι "την τελευταία επταετία (2002-08), το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από το ΔΑΑ 450εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 75% του ποσού που έχει συνολικά αποδώσει η Εταιρεία Αεροδρομίου στους μετόχους της".

Στα μελλοντικά σχέδια του Αεροδρομίου είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 8 MW στο αεροδρόμιο, έργο για το οποίο ο ΔΑΑ έχει αδειοδοτηθεί. Ο κ. Παράσχης, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της εταιρεία του για την ανάπτυξη του αεροδρομίου στου Καστέλι, ενώ ερωτηθείς για την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ανέφερε ότι είναι απόφαση του μετόχου.


Αττική- Μεσόγεια

Άκρως θετική εκτιμάται η συμβολή του Αερολιμένα στην Αττική και ειδικότερα τα Μεσόγεια. Συνολικά η ετήσια οικονομική συνεισφορά του ΔΑΑ στην περιφέρεια ανέρχεται σε 4,1δις ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ του Νομού και αντίστοιχα, οι συνολικές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Αττική, λόγω του αεροδρομίου ανήλθαν σε 48.000.

Ειδικότερα για τα Μεσόγεια η μελέτη κατέδειξε ότι το αεροδρόμιο συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ευημερία της περιοχής. Ως η μεγαλύτερη μονάδα που δραστηριοποιείται στα Μεσόγεια, το αεροδρόμιο αντιπροσωπεύει το 47% του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής και έχει ενισχύσει τη απασχόληση δημιουργώντας 8.000 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους από το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v