Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες
Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το θέμα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που πήρε τον λόγο κανένας από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά.

Αναφορές από Ευρωπαίους ηγέτες έγιναν μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και ήταν όλες θετικές: από την κ. Άνκελα Μέρκελ, τους κ. Γκόρντον Μπράουν, Μπόικο Μπορίσοφ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επίσης, θετική αναφορά έκανε και ο κ. Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Παπανδρέου στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές είτε πολύπλοκες, και ανέφερε ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών τη δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο Internet και πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών τη μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση), τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη, δυναμική η οποία μπορεί να στηριχτεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και στον τουρισμό, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης.

Ο ίδιος δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και στους Έλληνες, γιατί, όπως είπε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.

* Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εποχή ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη γι' αυτό και πιστεύει ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλαγές που προτίθεται να φέρει στη χώρα προς όφελος τόσο του ελληνικού λαού όσο φυσικά και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών της να ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα όπως τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι έχουμε μια υγιή και βιώσιμη οικονομία και έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περιορισμό δαπανών και μείωση του χρέους.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου χθες είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της ευρωζώνης κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής και φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v