Εκδήλωση για Κλωστοϋφαντουργία από το ΕΒΕΑ

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ο Κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας στην Τυνησία - Δυνατότητες Επιχειρηματικής Συνεργασίας» διοργανώθηκε στις 9/12 στο ΕΒΕΑ, με τη συνεργασία και της Πρεσβείας της Τυνησίας στην Αθήνα.

Εκδήλωση για Κλωστοϋφαντουργία από το ΕΒΕΑ
Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Ο Κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας στην Τυνησία - Δυνατότητες Επιχειρηματικής Συνεργασίας» διοργανώθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009, στο ΕΒΕΑ, με τη συνεργασία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Πρεσβείας της Τυνησίας στην Αθήνα.

Στην ομιλία του ο κ. Ελευθέριος Κούρταλης, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τυνησίας δεν ανταποκρίνονται ούτε στην αμοιβαία επιθυμία για συνεργασία αλλά ούτε και στις δυνατότητες των δύο χωρών, ενώ τα περιθώρια βελτίωσης των διμερών σχέσεων είναι μεγάλα.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Τυνησία είναι πλεονασματικό, ωστόσο ο όγκος του εμπορίου εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η Ελλάδα εξάγει σιτάρι, προϊόντα βάμβακος, υφάσματα, πλεκτά, καπνά, μηχανήματα, μάρμαρο, φάρμακα κ.α. και εισάγει από την Τυνησία νωπά ψάρια, σίδηρο, χαλκό, χημικά προϊόντα κ.α. Οι δύο χώρες παράγουν πολλά ομοειδή προϊόντα, κυρίως αγροτικά, ενώ σημαντικός τομέας δραστηριοποίησης είναι και η κλωστοϋφαντουργία.

Η γεωπολιτική θέση των δύο χωρών αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημά τους, καθώς από τη μία η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ΕΕ και συνιστά επιχειρηματικό κόμβο μεταξύ Δύσης και Ανατολής, έχοντας οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον σταθερό και πρόσφορο για σοβαρές και μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και από την άλλη η Τυνησία, μια μεγάλη χώρα στα παράλια της Μεσογείου, αποτελεί εγγύηση πολιτικής σταθερότητας για την περιοχή, με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρέσβη της Τυνησίας στην Αθήνα κ. Moncef Hajeri και σύντομες παρουσιάσεις από εκπροσώπους Φορέων της Τυνησίας του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και του Οργανισμού Προώθησης Ξένων Επενδύσεων. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη ενθάρρυνσης και ενίσχυσης νέων συνεργασιών με στόχο την ουσιαστικότερη συμμετοχή στις στις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση των αγορών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, κατ’ ιδίαν συναντήσεις των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v