Δάνεια: Τι ζητούν οι εταιρίες 6 πυρόπληκτων νομών

Πριν προλάβουν να ανακάμψουν από τις πυρκαγιές, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ζητούν διετή παράταση δανείων με κρατική εγγύηση και εγγυημένη τραπεζική χρηματοδότηση για απαιτήσεις από το δημόσιο.

Δάνεια: Τι ζητούν οι εταιρίες 6 πυρόπληκτων νομών
Πριν καν προλάβουν να ανακάμψουν από τις πυρκαγιές, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κρίση… - Διετής παράταση των δανείων με κρατική εγγύηση και εγγυημένη τραπεζική χρηματοδότηση για απαιτήσεις από το δημόσιο συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα.


Συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη έχουν κλείσει τα επιμελητήρια των έξι πυρόπληκτων νομών του 2007 (Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας) προκειμένου να ζητήσουν ρυθμίσεις που αφορούν τη δανειοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα βασικότερα επιχειρήματα των τοπικών επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών.

Πρώτον, ότι η κρατική βοήθεια μετά τις καταστροφικές φωτιές καθυστέρησε σημαντικά να έρθει, με αποτέλεσμα οι τοπικές οικονομίες να επηρεαστούν αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών.

Και δεύτερον, ότι η διεθνής οικονομική κρίση που άρχισε να πλήττει την πραγματική ελληνική οικονομία από το φθινόπωρο του 2008 βρήκε τις τοπικές επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών ήδη εξουθενωμένες, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις που σήμερα υφίστανται να είναι εντονότερες από τις αντίστοιχες των υπόλοιπων νομών της χώρας.

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό –και με δεδομένη τη γενικότερη στενότητα που επικρατεί στο θέμα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων- τα κυριότερα αιτήματα που θα θέσουν τα έξι επιμελητήρια στην κα Κατσέλη είναι:

1. Την παράταση κατά δύο έτη του χρόνου εξόφλησης των δανείων που δόθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2007, με ανάλογη προσαρμογή των εγγυήσεων του δημοσίου.

2. Σε όσους προμηθευτές οφείλει το κράτος, να εγγυάται ισόποσα με τις οφειλές δάνεια μέσω των τραπεζών τα οποία θα εξοφλούνται με την είσπραξη των απαιτήσεων των οφειλετών από το Δημόσιο.

3. Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις τυποποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις.

4. Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

5. Αποσύνδεση για όσο διαρκεί η κρίση των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών από την υποχρεωτική παρακράτηση ποσών λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο για ρυθμισμένες όσο και για αρρύθμιστες οφειλές.

6. Διάθεση επιπλέον ποσών για παροχή εγγυήσεων μέσω δανείων ΤΕΜΠΜΕ, αύξηση των δικαιούμενων(σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας) και αναστολή καταβολών για ένα (1) χρόνο.

7. Εγγύηση του κράτους για αύξηση του ‘plafond’ που δίνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις μέσα από την προεξόφληση επιταγών πελατείας. Επαναφορά του ‘plafond’ των επιχειρήσεων στα προ της κρίσης επίπεδα. Επαναδιαμόρφωση των όρων ένταξης στον Τειρεσία Α.Ε. και επέκταση του χρόνου σφράγισης των επιταγών στις 30 ημέρες.

8. Ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολή για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

9. Δημιουργία υπηρεσίας one stop shop στα Επιμελητήρια της χώρας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας μεταξύ του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v