Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΕ: Εσπερίδες για τα πολεοδομικά συγκροτήματα

Σε δυο Εσπερίδες που οργανώνουν το ΤΕΕ και η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία, στις 16 και 17/12, θα συζητηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (οι περιπτώσεις Παρισιού και Αθήνας).

ΤΕΕ: Εσπερίδες για τα πολεοδομικά συγκροτήματα
Σε δυο συνεχόμενες Εσπερίδες που οργανώνουν το ΤΕΕ και η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία, την Τετάρτη και την Πέμπτη, 16 και 17 Δεκεμβρίου, 16:00 – 21:00, στο ξενοδοχείο «Electra Palace» (Ναυάρχου Nικοδήμου 18-20, Πλάκα), θα συζητηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων και κυρίως οι περιπτώσεις Παρισιού και Αθήνας.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν το Ρυθμιστικό του Παρισιού και ο τρόπος με τον οποίο η Γαλλική Κυβέρνηση αντιμετώπισε την πρόκληση της ένταξης των υποβαθμισμένων προαστίων στον ιστό της ζωής της πόλης (project Grand Paris), καθώς και η αντίστοιχη προσέγγιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρόλο που θεωρητικά τα δυο εγχειρήματα δεν ταυτίζονται, η χρονική σύμπτωση κατά την οποία συζητούνται, κυρίως, όμως, η διαφορετική φιλοσοφία με την οποία, τουλάχιστον έως τώρα, προσεγγίζονται τα μείζονα ζητήματα της χωροταξίας και πολεοδομίας μεγάλων αστικών περιοχών, καθιστούν το θέμα εξαιρετικά επίκαιρο και εξόχως ενδιαφέρον.

Στις Εσπερίδες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του προγράμματος Grand Paris, αλλά και Έλληνες οι οποίοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό και στην έως τώρα συζήτηση για την αναθεώρηση του ΡΣΑ.

Οπως επισημαίνεται, οι θεματικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι ομιλητές είναι: 

* Η διαδικασία προσέγγισης των προβλημάτων και η διοίκηση του χώρου 
* Η μεθοδολογία και η κλίμακα προσέγγισης των προβλημάτων 
* Η συμπαγής Πόλη. Μάχη εναντίον της «φυσικής» οικιστικής εξάπλωσης 
* Τα δημόσια μεταφορικά μέσα – Κλιματική αλλαγή 
* Να ζήσουμε με το νερό: Το παραλιακό μέτωπο 
* Οι άξονες και οι πόλοι ανάπτυξης

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Διημέρου θα συζητηθούν, εκτός των παραπάνω, και επιμέρους θέματα, όπως:

Οι καύσωνες (το Παρίσι παλαιότερα και η Αθήνα πρόσφατα έχουν πληγεί από καύσωνες).

Ο Πολιτισμός (σύγκριση μέτρων διάχυσης του πολιτισμού στην περιφέρεια, ως παράγοντας ποιοτικής αναβάθμισης, πως αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα ο σχεδιασμός);

Η Φιλοπεριβαλλοντική φορολογία (η Ε.Ε. προωθεί φορολογικές μεταχειρίσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Ποιά η σύνδεση δημοσιονομικής πολιτικής και σχεδιασμού;)

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών (η έκθεση Grand Pari(s) που οργανώθηκε για την παρουσίαση των σχεδίων-προτάσεων εντυπωσίασε από επικοινωνιακή άποψη, πώς προωθείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και η συμμετοχική διαδικασία;).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v