ΤΕΕ: Προσεισμική ενίσχυση σε όλους τους ΟΤΑ

Ενα ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών θα λάβουν δωρεάν από το ΤΕΕ τα αρμόδια υπουργεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ενημερωθούν για τη χάραξη αντισεισμικής στρατηγικής.

ΤΕΕ: Προσεισμική ενίσχυση σε όλους τους ΟΤΑ
Ενα ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών θα λάβουν δωρεάν από το ΤΕΕ τα αρμόδια υπουργεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ενημερωθούν για τη χάραξη αντισεισμικής στρατηγικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τρία εκατομμύρια κτίρια στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, έχουν κτιστεί με τους παλαιούς ανεπαρκείς Κανονισμούς και επομένως παρουσιάζουν στατιστικώς μεγαλύτερη σεισμική διακινδύνευση, σε σύγκριση με νεότερα κτίσματα.

Έτσι, η συνεχής προσπάθεια για την προσεισμική ενίσχυση εκείνων των κτιρίων, συνιστά στόχο μεγάλης Εθνικής σημασίας – ιδίως για εκείνα τα κτίρια που είναι ιδιαιτέρως εύτρωτα, αλλά και για τα κτίρια μεγάλης κοινωνικής σημασίας.

Σημειώνεται, ότι το ΤΕΕ κινεί, εδώ και αρκετά χρόνια, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), στο πλαίσιο του οποίου – και με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών – εντάσσεται ένα σημαντικό έργο, χάρις στο οποίο ο καθένας από τους περίπου 1.000 Δήμους της χώρας θα λάβει δωρεάν ένα εύχρηστο ηλεκτρονικό υλικό για τη χάραξη της αντισεισμικής στρατηγικής, με τις ακόλουθες δυνατότητες:

• Πλήρεις πολεοδομικοί χάρτες, με επιλεκτική αναφορά σε οποιοδήποτε οικοδομικό τετράγωνο
• Πληροφορίες (ανά οικοδομικό τετράγωνο) για τα σεισμικώς κρίσιμα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε κτιρίου: υλικό κατασκευής, αριθμός ορόφων, έτος κατασκευής, χρήση κ.ά., από τα οποία εξαρτάται η σεισμική διακινδύνευση του κάθε κτιρίου.
• Δείκτες σεισμικής διακινδύνευσης ανά οικοδομικό τετράγωνο κλπ.

Έτσι, οι τοπικές κοινωνίες θα διαθέτουν τώρα τις απαιτούμενες βασικές πληροφορίες, ώστε να έχουν μια προεκτίμηση της συνολικής και τοπικής διακινδύνευσης, να μπορούν να επιλέξουν κτίρια για τα οποία θα αναζητήσουν τα μέσα υλοποίησης προσεισμικών ενισχύσεων κλπ.
Δημόσια επίδειξη αυτού του συστήματος πληροφοριών θα γίνει από το ΤΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 10:30 – 12:30, στο ξενοδοχείο Electra Palace (Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα - Πλάκα), με την παρουσία εκπροσώπων των αρμοδίων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v