Η επιχειρηματικότητα στα πρόθυρα της κρίσης

Βελτίωση ποσοτική, αλλά όχι και ποιοτική, εμφανίζει η νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το 2008-2009, που δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ.

Η επιχειρηματικότητα στα πρόθυρα της κρίσης
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2008 - 2009 δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ.

Η φετινή έκθεση της επιχειρηματικότητας του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ δημοσιεύεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Η χρηματοπιστωτική κρίση που επηρέασε την παγκόσμια οικονομία οδήγησε σε αρρυθμίες το τραπεζικό σύστημα διεθνώς και τελικά σε κάμψη των επενδύσεων, του διεθνούς εμπορίου και σε ύφεση τις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, αν και επηρεάστηκε λιγότερο και σε μεταγενέστερη φάση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες αυτής της κρίσης και η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει στασιμότητα. Στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού περιβάλλοντος, η νέα επιχειρηματικότητα που εκδηλώνεται στη χώρα δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί.

Συνοπτικά, η έρευνα της περιόδου 2008 - 2009 αποκαλύπτει ότι:

• Περί το 1,5 εκατ. άτομα αναπτύσσει κάποιου τύπου επιχειρηματική δράση.

• Περί τα 670.000 άτομα βρίσκονται στα αρχικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτή η επίδοση είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για την Ελλάδα στις έρευνες του GEM.

• Κατά το 2008, το 12,1% των Ελλήνων ανδρών ηλικίας 18 - 64 ετών βρισκόταν στη φάση έναρξης ενός νέου εγχειρήματος και το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες έφτασε το 7,7%. Και οι δύο δείκτες έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το 2007, αλλά η αύξηση στις γυναίκες είναι εντονότερη, με αποτέλεσμα σχεδόν το 40% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων να είναι γυναίκες, έναντι περίπου 30% την προηγούμενη διετία.

• Όμως, αυτή η ποσοτική βελτίωση δεν συνοδεύεται από βελτίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας, αλλά αντίθετα από επιδείνωση. Το 35% των επιχειρηματικών προσπαθειών (έναντι 13% το 2007) στράφηκαν στην επιχειρηματική δράση λόγω έλλειψης άλλων δυνατοτήτων απασχόλησης, δηλαδή από ανάγκη. Ουσιαστικά, η ποσοτική έκρηξη νέων εγχειρημάτων αυτής της περιόδου ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου της επιχειρηματικής ανάγκης. Επιβεβαιώνεται, έτσι, στην Ελλάδα το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο σε περιόδους κρίσης καταγράφεται άνοδος της αυτοαπασχόλησης, καθώς η έλλειψη άλλων επιλογών εργασίας ή η δυσαρέσκεια από το επίπεδο των αμοιβών από την τρέχουσα απασχόληση οδηγεί μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών εργασίας προς αυτό το πεδίο.

• Την ίδια στιγμή, περί τα 220.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσα στο 2008.

• Σε συνέχεια των ποιοτικών αδυναμιών, η ρηχότητα, η εσωστρέφεια και η μικρή συμβολή στην απασχόληση παραμένουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας που εκδηλώνεται στη χώρα.

• Το 46,2% των νέων μελλοντικών επιχειρηματιών έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά πάνω από ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες είναι κάτοχος μεταπτυχιακού - διδακτορικού διπλώματος.

• Εντούτοις, η ευρεία πλειονότητα των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων (78%) δηλώνει ότι δεν έχει λάβει καμία σχετική εκπαίδευση - κατάρτιση, είτε υποχρεωτική είτε εθελοντική, ως προς την έναρξη μιας επιχείρησης.

• Η μέση ηλικία των νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα είναι περίπου 38 έτη (36 το 2007), καθώς τριπλασιάζεται το ποσοστό των νέων επιχειρηματιών ηλικίας άνω των 55 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους στρέφονται στην επιχειρηματικότητα από ανάγκη.


* Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v