Υπόμνημα 10 φορέων προς την Τ. Μπιρμπίλη

Τις προτάσεις τους για την ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων απέστειλαν προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος δέκα φορείς από τους κλάδους της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Υπόμνημα 10 φορέων προς την Τ. Μπιρμπίλη
Τις προτάσεις τους για την ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων απέστειλαν προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος δέκα φορείς από τους κλάδους της βιομηχανίας και των κατασκευών αλλά και οι Ιδιοκτήτες ακινήτων, ζητώντας άμεσα συνάντηση με την αρμόδια υπουργό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στο υπόμνημα, το οποίο κοινοποιήθηκε επίσης στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθώς και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος από συνυπογράφεται από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, το Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παραγωγών EPS, το Σύνδεσμο Παραγωγών και Διανομέων XPS, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εταιρειών Μόνωσης.
 
Συνυπογράφεται ακόμη από την Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων Βερνικιών & Μελανών, το Σύνδεσμο Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, το Σύλλογο Χρωματοπωλών Αττικής και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)  και προτείνονται τα εξής:

1. Οι διαθέσιμες πιστώσεις να διατεθούν άμεσα με συγκεκριμένες προτεραιότητες στις επιλέξιμες εφαρμογές, με καθαρά τεχνοοικονομικά κριτήρια.

2. Τα υλικά των επεμβάσεων του προγράμματος να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ 9% (βλ. άρθρο 23 ν. 3522/2006 σχετικά με τις επισκευές/ανακαινίσεις κτιρίων).

3. Να υπάρξει φορολογική απαλλαγή του 100% του ποσού των δαπανών για υλικά και εργασίες με νόμιμα παραστατικά από τη φορολογία εισοδήματος, με απόσβεση σε πέντε οικονομικές χρήσεις, ανά 20% ετησίως (όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γερμανία)

Οι φορείς ζήτησαν συνάντηση με την κυρία Τ. Μπιρμπίλη προκειμένου να συζητηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες για την άμεση ολοκλήρωση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», έτσι ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη του μορφή.

Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, δεδομένης και της παρατεταμένης κρίσης στον κλάδο των κατασκευών, η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η στροφή προς τις εφαρμογές ενεργειακής βελτίωσης των υφιστάμενων κτιρίων, τακτική που με μεγάλη επιτυχία οδήγησε στην ανάκαμψη τους αντίστοιχους κλάδους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες μάλιστα ο κλάδος των κατασκευών δεν αποτελεί κύρια παραγωγική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η χώρα μας θα πρέπει να αποδείξει άμεσα στην Ε.Ε. την απόφαση της για την μείωση των εκπομπών αερίων μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, τα κυριότερα των οποίων πηγάζουν από την περιστολή της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια.

Για τους παραγωγικούς επαγγελματικούς κι εμπορικούς κλάδους:

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς
Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών EPS
Σύνδεσμος Παραγωγών και Διανομέων XPS
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης
Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων Βερνικιών & Μελανών
Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος
Σύλλογος Χρωματοπωλών Αττικής

Και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v