Νέες δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου στους FT

Ο υπ. Οικονομικών δηλώνει στους Financial Times ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα και να ξεκινήσει την μακρά προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας στις αγορές.

Νέες δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου στους FT
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλώνει στους Financial Times ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της και να ξεκινήσει την μακρά προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας στις αγορές.

Επιμένοντας ότι το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού ελλείμματος είναι «πιο επιθετικό από της Ιρλανδίας,» δήλωσε ότι οι περικοπές στις αυξήσεις των μισθών και επιδομάτων του δημοσίου τομέα, όπως και το μεγάλο πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων, απολαμβάνουν την υποστήριξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και «η κυβέρνηση μιλά με μια φωνή: την φωνή του πρωθυπουργού.»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν έχει ακόμη επίδραση ούτε στις αγορές ούτε στους οίκους αξιολόγησης, αλλά τόνισε ότι υπάρχει χρόνος μέχρι να έλθει η ανάγκη επαναχρηματοδότησης του χρέους τον Μάρτιο, ώστε να πειστούν ότι το νέο πρόγραμμα του προϋπολογισμού έχει τεθεί σε εφαρμογή και θα είναι, πιθανότατα επιτυχημένο.

«Θέλει χρόνο για να χτιστεί η αξιοπιστία και οι ευκαιρίες μας είναι εξαιρετικά περιορισμένες,» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να δηλώνουμε πράγματα, αλλά είναι ελάχιστα εκείνα που μπορούμε να κάνουμε αυτόματα.»

Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει ότι η «σκληρή γραμμή» του ιδίου, δεν αποτελεί πλειοψηφία στο κυβερνών κόμμα, επιμένει ότι πλέον αποτελεί την κυβερνητική θέση. Όταν αυτό γίνει κατανοητό στο νέο έτος, δήλωσε, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση για έκτακτη βοήθεια, θα σβήσουν.

«Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε ή να αποτύχουμε,» δήλωσε στην έγκριτη εφημερίδα ο υπουργός, επιμένοντας ότι η χώρα δεν στηρίζεται σε ανεπιφύλακτες εγγυήσεις κατά του κινδύνου χρεοστασίου για τα μέλη της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v