ΤτΕ: Στροφή σε μικρότερα και φθηνότερα σπίτια

Στροφή σε μικρότερα και φθηνότερα σπίτια έφερε η κρίση, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας της τραπεζικής χρηματοδότησης. Τα στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν βουτιά 44% στην αξία των μεταβιβάσεων ακινήτων.

ΤτΕ: Στροφή σε μικρότερα και φθηνότερα σπίτια
Στροφή σε μικρότερα και φθηνότερα σπίτια για τους Έλληνες έφερε η κρίση, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας της τραπεζικής χρηματοδότησης. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν βουτιά 44% στην αξία των μεταβιβάσεων ακινήτων, την ώρα που και σε επίπεδο τιμών καταγράφεται σημαντική πτώση της τάξεως του 5% για την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν μέση μείωση 3,8% στο εννεάμηνο καθώς η πτώση κατά 3,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους συγκρατήθηκε οριακά στο 2,6% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά διευρύνθηκε περισσότερο στο 5,3% το τρίτο τρίμηνο.

Νωρίτερα άλλωστε, τη διετία 2006-07 οι τιμές των ακινήτων αυξάνονταν αλλά με διαρκώς επιβραδυνόμενους ρυθμούς, πριν περάσουν σε αρνητική τροχιά.

Μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις τιμές των παλαιών ακινήτων (πάνω από 5 ετών) που έφτασε στο 6,7% το τρίτο τρίμηνο (μετά τη μείωση 3,3% το πρώτο τρίμηνο και 4% το δεύτερο), την ώρα που στα νεόδμητα η πτώση ήταν 3% (-3,6% το πρώτο τρίμηνο και -0,4% στο δεύτερο).

Στην Αθήνα, η πτώση τιμών ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 με αρνητική μεταβολή -0,3% για να φτάσει στο -5,7% το τρίτο τρίμηνο του 2009. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 οι τιμές των διαμερισμάτων εκτιμάται ότι μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,1% στην Αθήνα, 6% στη Θεσσαλονίκη, 3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Βουτιά που προσεγγίζει το 45% σημειώνεται παράλληλα στο πλήθος των συναλλαγών ακινήτων, μείωση 45,7% το τρίτο τρίμηνο εμφανίζουν τα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν στις αγοραπωλησίες και πτώση 48% στην αξία των συναλλαγών. 

Η ΤτΕ σημειώνει: "Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει μεγάλη μείωση των συναλλαγών κατά την περίοδο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, ύστερα από τη σημαντική αύξησή τους κατά το προηγούμενο διάστημα (2006-07).

Το γεγονός ότι οι δείκτες όγκου και αξίας των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν με ελαφρά ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών σε διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας".

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση των εξελίξεων στην αγορά ακινήτων, δίνονται για πρώτη φορά σήμερα στη δημοσιότητα ορισμένοι νέοι δείκτες σχετικά με τις τιμές, τον αριθμό και τον όγκο των συναλλαγών στην αγορά οικιστικών ακινήτων.

*****Οι νέοι δείκτες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v