Παραμένουν ψηλά τα spreads μετά την S&P

Υπό πίεση εξακολουθούν να βρίσκονται τα ελληνικά ομολόγα, ενώ οι κλυδωνισμοί από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s καλά κρατούν. Το πρωί της Παρασκευής το spread του ελληνικού 10ετούς ήταν πέριξ των 255 μονάδων.

Παραμένουν ψηλά τα spreads μετά την S&P
Υπό πίεση εξακολουθούν να βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι κλυδωνισμοί από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s καλά κρατούν. Το πρωί της Παρασκευής το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφωνόταν πέριξ των 255 μ.β., κινούμενο στο εύρος των 252 - 262 μονάδων.

Χθες, Πέμπτη, το spread εκτινάχτηκε έως τις 266 μονάδες βάσης - επίπεδα που αποτελούν υψηλά οκτώ μηνών. Την προηγούμενη ημέρα το spread διαμορφώθηκε στις 236 μονάδες βάσης για να βρεθεί προς το τέλος της ημέρας στις 254 μονάδες βάσης.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε και το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας (το λεγόμενο Credit Default Swap ή CDS), υπερβαίνοντας εκ νέου τις 240 μονάδες βάσης.

"Η Ελλάδα ήταν σε αρνητικό credit watch από την S&P για εννέα μέρες προτού υποβαθμίσουν την αξιολόγηση. Το credit watch είναι ακόμη αρνητικό, οπότε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις του οίκου και μένει να δούμε πότε θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση", σχολίαζε ο κ. David Schnautz, αναλυτής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

Ωστόσο, ο κ. Guy Mandy, αναλυτής της Nomura, έχει διαφορετική άποψη. "Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, εκτιμούμε ότι η προσοχή θα στραφεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στους τίτλους Ισπανίας και Πορτογαλίας. Με τις εξελίξεις να είναι προεξοφλημένες από τις αγορές, διατηρούμε long Ελλάδα έναντι Ισπανίας και Πορτογαλίας. Είναι καθαρά βραχυπρόθεσμο trade καθώς η αγορά είναι υπερβολικά ευάλωτη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v