ΠΑΣΟΚ: Ζητά εξεταστικές για ΧΑ, δομημένα, Siemens

Τρεις προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις των χρηματιστηριακών συναλλαγών, των δομημένων ομολόγων και της Siemens κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ: Ζητά εξεταστικές για ΧΑ, δομημένα, Siemens
Τρεις προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις των χρηματιστηριακών συναλλαγών, των δομημένων ομολόγων και της Siemens κατέθεσε την Πέμπτη προς τον πρόεδρο της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Για την υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών ζητείται η διερεύνηση από Εξεταστική Επιτροπή ώστε να πληροφορηθούν η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια, να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους αυτές ανήκουν. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται αναγκαίο «να αποκαλυφθούν και να αναδειχθούν οι αδυναμίες και τα κενά του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου, της λειτουργίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών, ο ρόλος της διοίκησης, πράξεις και ενδεχόμενες παραλείψεις».

Για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «παρά τη μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία, δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση από τους λειτουργούς που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, ενώ αντιθέτως δεν αξιοποιήθηκαν σχετικά πορίσματα που είχαν εκδοθεί και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη από τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, γεγονός που εγείρει υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Όσον αφορά στη Siemens, ζητείται η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση στο σύνολό της και σε βάθος χρόνου ανεξαρτήτως της πορείας των δικαστικών ερευνών. Σύμφωνα με την πρόταση τoυ ΠΑΣΟΚ, σκοπός είναι «να φωτιστούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι ενέχονται ή συνήργησαν με οποιονδήποτε τρόπο τόσο στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρίας όσο και στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για τη μετά το 2004 περίοδο». Ταυτόχρονα, δε, κρίνεται απαραίτητη η διατύπωση προτάσεων για τις αναγκαίες εγγυήσεις διαφάνειας.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις για τις Εξεταστικές Επιτροπές υπογράφονται από το σύνολο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εκτός του πρωθυπουργού, των κυβερνητικών στελεχών και της υποψήφιας επιτρόπου στην Ε.Ε., κ. Μ. Δαμανάκη.


*** Στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" επισυνάπτονται αναλυτικά οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τις υποθέσεις των χρηματιστηριακών συναλλαγών, των δομημένων ομολόγων και της Siemens.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v