Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΑΤΕ: "Ok" για ενοποίηση εργοληπτικών οργανώσεων

Το σχέδιο καταστατικού για τη νέα ενοποιημένη οργάνωση των εργοληπτικών οργανώσεων το οποίο προωθούν ο ΣΑΤΕ, η ΠΕΔΜΗΕΔΕ και η ΠΕΣΕΔΕ ενέκρινε ομόφωνα επί της αρχής η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΑΤΕ

ΣΑΤΕ: Ok για ενοποίηση εργοληπτικών οργανώσεων
Το σχέδιο καταστατικού για τη νέα ενοποιημένη οργάνωση των εργοληπτικών οργανώσεων το οποίο προωθούν ο ΣΑΤΕ, η ΠΕΔΜΗΕΔΕ και η ΠΕΣΕΔΕ ενέκρινε ομόφωνα επί της αρχής η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΑΤΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου να προχωρήσει από κοινού με τα Δ.Σ. των άλλων δυο οργανώσεων στη περαιτέρω επεξεργασία διαδικαστικού και νομικού χαρακτήρα του σχεδίου, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατόν να οριστικοποιηθεί και μετά από την τελική έγκριση να κατατεθεί τους επόμενους μήνες στο Πρωτοδικείο.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γεώργιος Βλάχος επεσήμανε ότι την ενοποίηση, για την οποία έγιναν προσπάθειες επί 25 χρόνια, έχει αποδεχτεί σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εργοληπτών δημοσίων έργων, καθώς πλέον θεωρείται προϋπόθεση για την ενιαία έκφραση και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ενοποίησης των τριών εργοληπτικών οργανώσεων ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Στάθης Τσέγκος, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΤΕΑΤ (της οργάνωσης των πολύ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών) Δημήτρης Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι η ενοποίηση είναι μέσα στους σκοπούς και της δικής τους οργάνωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούμε».

Ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Βασίλης Μητσόπουλος τόνισε ότι ο κλάδος θα ισχυροποιηθεί από την ενοποίηση, χαρακτήρισε το σχέδιο καταστατικού ως το πλέον δημοκρατικό καθώς προβλέπει την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των εταιρειών αναλόγως του μεγέθους τους, ταυτόχρονα, όμως, διασφαλίζει και την εκπροσώπηση όλης της περιφέρειας. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι σύντομα το σχέδιο μπορεί να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο προς έγκριση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΗΕΔΕ Ευστάθιος Μανδηλαράς υποστήριξε ότι χωρίς ενοποίηση δεν μπορεί να υπάρχει εκπροσώπηση του κατασκευαστικού κλάδου, αφού κάποιοι θα εκμεταλλεύονται την πολυδιάσπαση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αυτοί που σήμερα δεν ενστερνίζονται την προσπάθεια, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν.

Κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΕ συζητήθηκε και το θέμα των προτάσεων που θα υποβληθούν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά την πρόσκληση για συζήτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ανάθεσης της κατασκευής των δημόσιων έργων στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι ο ΣΑΤΕ εδώ και ένα μήνα έχει συγκροτήσει γι’ αυτό το σκοπό ειδική Ομάδα Εργασίας, με συμμετοχή περίπου 30 εργοληπτών, προκειμένου να μελετήσει όλες τις παραμέτρους του μείζονος αυτού ζητήματος, ενώ έχει ανοίξει και την ηλεκτρονική διαβούλευση με όλα τα μέλη του.

Κατά τη Συνέλευση συμφωνήθηκε οι συζητήσεις να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε οι προτάσεις να είναι συγκροτημένες και τεκμηριωμένες και να υποβληθούν από κοινού ως πρώτη έκφραση των υπό ενοποίηση τριών εργοληπτικών οργανώσεων, εάν είναι δυνατόν και του συνόλου του κατασκευαστικού κλάδου.

Όπως υπογραμμίστηκε, πάντως, οι προτάσεις του ΣΑΤΕ δεν θα πρέπει να περιοριστούν στο σύστημα ανάθεσης των δημόσιων έργων, αλλά να επεκταθούν σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστικές εταιρείες, δίνοντας έμφαση στην υιοθέτηση της πάγιας πρότασης του Συνδέσμου για δημοσιότητα στοιχείων έργων στο διαδίκτυο, ενέργεια η οποία – όπως υπογραμμίστηκε από πολλούς ομιλητές – είναι δυνατόν να λύσει αρκετά από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη διαδικασία παραγωγής των έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v