Πτώση εσόδων από τουρισμό-ναυτιλία τον Οκτώβριο

Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η μείωση των εσόδων από τις μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι καθαρές εισπράξεις από τις μεταφορές μειώθηκαν κατά 322 εκατ. ευρώ, ενώ από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 75 εκατ. ευρώ.

Πτώση εσόδων από τουρισμό-ναυτιλία τον Οκτώβριο
Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η μείωση των εσόδων από τις μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών Οκτωβρίου, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 373 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 322 εκατ. ευρώ, καθώς οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως ναυτιλιακές) εμφάνισαν μεγάλη μείωση (κατά 34,3%).

Μείωση (κατά 75 εκατ. ευρώ) παρουσίασαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 8,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2008, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν οριακά (κατά 1,4%).

Τον Οκτώβριο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2.489 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο του Οκτωβρίου 2008, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως λόγω της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά (κατά 31,9%), με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 3.094 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 11,4%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 5,7%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν κατά 1.147 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυτό μειώθηκε κατά 7.406 εκατ. ευρώ ή 26,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 20.821 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και – σε πολύ μικρότερο βαθμό – τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.


***Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών μηνός Οκτωβρίου και δεκαμήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009, στην δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v