Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Long ή short παίζουν τα funds τον Παπανδρέου;

Το στοίχημα του 2010, την πολιτική Παπανδρέου και τη συσχέτιση με τις αγορές ομολόγων, τους παίκτες "long" και short αναλύει σε άρθρο του στη στήλη "Αγιογραφίες" στα "Νέα" ο Δημήτρης Μητρόπουλος.

Long ή short παίζουν τα funds τον Παπανδρέου;
Το στοίχημα του 2010 για την ελληνική οικονομία, την πολιτική Παπανδρέου και τη συσχέτιση με τις αγορές ομολόγων, τους παίκτες "long" και "short" αναλύει σε άρθρο του με τίτλο "Στοιχήματα" στη στήλη "Αγιογραφίες" στα "Νέα" ο Δημήτρης Μητρόπουλος. 

Αναλυτικά, στο άρθρο του ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει: 

"ΤΙ ΘΑ είναι ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010; Ένα στοίχημα στην αγορά ομολόγων!

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ παίζει ελληνικά ομόλογα πρέπει να αποφασίσει. Θα παίξει Ελλάδα «σορτ» ή «λονγκ»; Τo να παίξει «σορτ» σημαίνει να πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα, για να τα αγοράσει πάλι μετά φθηνότερα. Γιατί φθηνότερα; Διότι όταν ανεβαίνει το επιτόκιο του ομολόγου, πέφτει η τιμή του. Το επιτόκιο του ομολόγου ανεβαίνει όταν τα δημοσιονομικά μιας χώρας δεν πάνε καλά, άρα αυξάνεται το ρίσκο της.

Το να παίξει «λονγκ» σημαίνει να κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα, υπολογίζοντας να τα πουλήσει μετά ακριβότερα. Γιατί ακριβότερα; Διότι όταν πέφτει το επιτόκιο του ομολόγου, ανεβαίνει η τιμή του. Το επιτόκιο του ομολόγου πέφτει όταν τα δημοσιονομικά μιας χώρας πάνε καλύτερα, άρα μειώνεται το ρίσκο της.

ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ των ομολόγων δεν παίζουν δικά τους λεφτά. Για κάθε ευρώ που έχουν, δανείζονται πολύ περισσότερα. Είναι η λεγόμενη «μόχλευση». Όπερ σημαίνει ότι πρέπει να μετρήσουν αγορές και πωλήσεις ομολόγων με γνώμονα πότε δανείζονται λεφτά, για πόσο χρόνο και με τι επιτόκιο.

Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Αν τα νούμερα σου βγουν, κερδίζεις. Αν δεν σου βγουν, χάνεις. Κι αν μεν παίξεις «λονγκ», τότε μπορείς να κάτσεις πάνω στα ομόλογα και να περιμένεις. Αν όμως παίξεις «σορτ» και η αγορά γυρίσει ανάποδα, τότε μπορεί να πηδήξεις από παράθυρο.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 180 δισ. ευρώ εκπροσωπούν συντηρητικούς επενδυτές. Αυτοί παίζουν «λονγκ» και περιμένουν η Ελλάδα να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά και να αναπτυχθεί.

Οι λονδρέζικοι οίκοι που δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων -εκεί όπου τα χρεόγραφα αλλάζουν χέρια μετά την έκδοσή τους- παίζουν «σορτ» και θέλουν γρήγορα λεφτά. Οι υποβαθμίσεις που μας τραβούν η Μούντις και η Στάνταρντ εν Πουρς είναι βούτυρο στο πολύσπορο ψωμί τους.

«ΛΟΝΓΚ» ΚΑΙ «σορτ» παίκτες κοιτούν τον Παπανδρέου. Τι είδους πολιτικός είναι; Είναι σαφώς «λονγκ». Έχει μεσομακροπρόθεσμο όραμα για τη χώρα. Είναι όμως και σοσιαλιστής πολιτικός. Όπερ σημαίνει ότι δεν θέλει να βάλει μαχαίρι στην κοινωνία. Είναι η συστολή αυτή που ενθαρρύνει τους «σορτάκηδες».

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το στοίχημα των πρώτων μηνών του 2010. Ο Παπανδρέου θέλει να βάλει πάλι την Ελλάδα σε δρόμο ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν γίνεται άμεσα όταν έχεις παραλάβει χάος. Ο Γιώργος βλέπει καθαρά πού θέλει να πάει - αλλά το να βλέπεις κάτι καθαρά δεν σημαίνει πως το πλησιάζεις".

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Τα Νέα" της 21ης Δεκεμβρίου.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v