Μέτρα για άμεση μείωση του χρέους

Τιτλοποίηση εσόδων ΦΜΑΠ, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και μετοχοποιήσεις- αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα της κυβέρνησης, στην περίπτωση που οξυνθούν οι πιέσεις των αγορών.

Μέτρα για άμεση μείωση του χρέους
Μέτρα ταμειακής μόχλευσης, όπως η τιτλοποίηση ή προείσπραξη του ΦΜΑΠ, ή πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων καθώς και αποκρατικοποιήσεις δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μειώσει, εφόσον χρειασθεί, εντός του 2010, τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Μετά τις διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Fitch και S&P και την διευκρίνιση από πλευράς ΕΚΤ ότι δεν θα υπάρξει «ελληνική εξαίρεση» στην διαδικασία σύσφιξης των μέτρων τόνωσης ρευστότητας στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν «plan B” για το φετινό δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου.

Το ύψος του προγράμματος, μετά την πρόσφατη έκδοση 5ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, ανέρχεται σε 53 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σταθερά ότι η Ελλάδα θα πείσει με την μήνα - μήνα ευλαβική εκτέλεση του προυπολογισμού του 2010 τις αγορές, οι φόβοι για την εκδήλωση νέου κύματος πωλήσεων ελληνικών ομολόγων, εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων, που προκαλούν οι υποβαθμίσεις δεν έχουν υποχωρήσει.

Το plan B θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με στόχο τον περιορισμό των νέων εκδόσεων και την αποφυγή του υψηλού κόστους δανεισμού.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει ότι ήδη από τις αρχές του Γενάρη θα παραδώσει λίστα των προς αποκρατικοποίηση- μετοχοποίηση εταιρειών του Δημοσίου, δηλώνοντας ότι εφόσον χρειασθεί, το Δημόσιο θα αντλήσει εντός του 2010 ποσά 2,4 με 2,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ


Τιτλοποίηση ή προείσπραξη του ΦΜΑΠ

Το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει σχέδιο είτε τιτλοποίησης είτε προείσπραξης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει με το φορολογικό νομοσχέδιο το ΕΤΑΚ.

Για την τιτλοποίηση έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι ξένοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι το υπουργείο Οικονομικών κρατά όμως ακόμη κλειστά τα χαρτιά του καθώς στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να προπληρώσουν για τα επόμενα χρόνια τον ΦΜΑΠ που αναλογεί σε κάθε ακίνητό τους χωριστά.

Η προπληρωμή θα διενεργηθεί μέσω έκδοσης ειδικών τίτλων και θα ενσωματώνει φοροέκπτωση καθώς ο υπολογισμός του φόρου θα διενεργηθεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Επιπλέον, εξετάζεται τα ακίνητα των οποίων οι φόροι θα προπληρωθούν να μην συνυπολογίζονται στον ΦΜΑΠ οπότε θα προκύπτει για τον φορολογούμενο επιπλέον έκπτωση και για το μέρος της ακίνητης περιουσίας για την οποία δεν θα έχει προπληρώσει φόρο.

Ο ιδιώτης που θα προπληρώνει τον φόρο θα λαμβάνει έναν ειδικό τίτλο ο οποίος θα ακολουθεί το ακίνητο ως την λήξη του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν μεταβιβασθεί το ακίνητο, πριν την λήξη του ειδικού τίτλου, ο νέος ιδιοκτήτης θα απαλλάσσεται επίσης από την καταβολή φόρου μέχρι την λήξη της περιόδου που έχει προπληρωθεί ο φόρος.

Το επιπλέον κίνητρο, για όσους προπληρώσουν το φόρο, έγκειται στην εξασφάλιση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος καθώς δεν θα επηρεάζονται από τυχόν αλλαγές στους συντελεστές.

Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο προσδοκά να προεισπράξει ένα σημαντικό ποσό αντιμετωπίζοντας το ταμειακό του πρόβλημα και μειώνοντας ισόποσα τις δανειακές του ανάγκες για το 2010. Η προείσπραξη δεν θα έχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα καθώς θα το ποσό που θα μπει στα δημόσια ταμεία θα επιμερισθεί λογιστικά ως έσοδο στα πέντε ή οκτώ χρόνια για τα οποία έχει προπληρωθεί ο φόρος.

Από τον τρόπο που τελικώς θα επιλεγεί και τις επιμέρους λεπτομέρειες θα προσδιορισθούν και τα επιπλέον έσοδα του Δημοσίου που εκτιμάται πάντως ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλά.


Πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων και τιτλοποιήσεις εσόδων

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ανασύρει και επαναξετάζουν και τα σχέδια πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου είτε μέσω σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας την οποία θα ελέγχει κοινοπραξία ελληνικών και ξένων τραπεζών είτε απευθείας

Είχαν μάλιστα προεπιλεγεί 10 ακίνητα του Δημοσίου σημαντικής εμπορικής αξίας ( πέντε κτήρια υπουργείων, οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Ευαγγελισμού, το κτήριο της ΕΣΥΕ στον Πειραιά, το κτήριο Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Μοσχάτο, και το κτήριο του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς) τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να πουληθούν και να επαναμισθωθούν.

Η αρχική μελέτη που διενεργήθηκε από δύο τράπεζες «ξεχώρισε» 24 ακίνητα του Δημοσίου στα οποία πέραν των προαναφερθέντων περιλαμβάνονται και κτήρια που στεγάζουν Εφορίες καθώς και Αστυνομικές Διευθύνσεις. Η μελέτη προσδιόριζε την αξία των παραπάνω κτηρίων σε 1,2 δις ευρώ, εκτιμάται όμως ότι μέρος των κτηρίων μόνο μπορεί να πωληθεί και το Δημόσιο να εισπράξει περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η μη καταγεγραμμένη και ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 240 δισ. ευρώ και θα μπορούσε σταδιακά να αρχίζει να αποφέρει έσοδα στο δημόσιο κορβανά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v