Ποιοι μπαίνουν στο "στόχαστρο" της εφορίας

Φοροκυνηγητό σε τέσσερα μέτωπα εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού, καθώς η αναμόρφωση του φορολογικού δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας
Φοροκυνηγητό σε τέσσερα μέτωπα εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού, καθώς η αναμόρφωση του φορολογικού δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανοίγει τα χαρτιά της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Φορολογικό κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου αλλά έχει δώσει ήδη επείγουσες εντολές για την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν: 

* Ανέλεγκτες υποθέσεις που παραγράφονται στις 30 Ιουνίου 2010. Πρόκειται για τις χρήσεις 2000 έως και 2003 αλλά και χρήσεις για τις οποίες έχει δοθεί παράταση λόγω εντοπισμού εικονικών στοιχείων ή ανεπίσημων βιβλίων. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και εκκρεμείς υποθέσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας των ετών 1997, 1998 και 1999 καθώς και του ειδικού φόρου επί των ακινήτων των ετών 2003 και 2004. 

* Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ενώ έλαβαν "ραβασάκι" της εφορίας για περαίωση των εκκρεμών τους υποθέσεων δεν προχώρησαν σε ρύθμιση. Τώρα, θα τους επισκεφθεί η εφορία για έλεγχο. 

* Επιχειρήσεις οι οποίες δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και λοιπών παρακρατούμενων φόρων. Μέσω διασταυρώσεων, οι επιχειρήσεις αυτές θα εντοπιστούν και εν συνεχεία θα δεχθούν τηλεφώνημα από την εφορία τους με την οποία θα καλούνται μέσα σε πέντε μέρες να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τους οφειλόμενους φόρους. Σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινά προσωρινός έλεγχος. 

* Όσοι δεν κόβουν αποδείξεις. Από κάθε εφορία, θα συγκροτηθούν εξειδικευμένα συνεργεία ελέγχου από δύο εφοριακούς υπαλλήλους τα οποία δύο φορές την εβδομάδα "θα εφορμούν" με προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους κλάδους και τις δραστηριότητες υψηλής επικινδυνότητας ( π.χ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών).

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ζητεί από τους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων για τις εκθέσεις της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και των ειδικών συνεργείων προληπτικού ελέγχου που τυχόν εκκρεμούν.

Το υπουργείο Οικονομικών σε μηνιαία βάση, θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων καθώς όλες οι εφορίες θα πρέπει σε μηνιαία βάση να ενημερώνουν αναλυτικά την Κεντρική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v