Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις από 1/1

Το μήνυμα "ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις από την 1η Ιανουαρίου" εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναμόρφωση του Φορολογικού.

ΥΠΟΙΚ: Ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις από 1/1
Το μήνυμα "ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις από την 1η Ιανουαρίου" εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναμόρφωση του Φορολογικού.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο και, όπως τονίζει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις από την 1η/1, όσο περισσότερες μπορείτε.

Πριν από το τέλος του έτους, μάλιστα, το μήνυμα αυτό θα εκπέμψει και επισήμως η ηγεσία του υπουργείου.

Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπoυργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε το πλαίσιο των αλλαγών και κάλεσε τους φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Από αύριο ενεργοποιείται η δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας www.opengov.gr, όπου οι πολίτες μέσω ερωτήσεων θα καλούνται να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Για παράδειγμα, θα τεθεί το ερώτημα κατά πόσον να εκπίπτουν όλες οι δαπάνες από το εισόδημα ή μέρος αυτών και να υπάρχει σύνδεση αποδείξεων με το αφορολόγητο.

Κορυφαίες πηγές του υπουργείου άφηναν σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών και για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ δεδομένη είναι η απόφαση φορολόγησης των μερισμάτων με βάση την κλίμακα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να ισχύσει και για τα μερίσματα του 2009.

Κατόπιν αιτήματος των φορέων, οι ομάδες εργασίες που επρόκειτο να συγκροτηθούν αύριο θα συγκροτηθούν τελικά την ερχόμενη εβδομάδα.


Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Συνεδρίασε, σήμερα το πρωί, η Κεντρική Ομάδα Συντονισμού του Διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση του Φορολογικού Συστήματος, υπό την προεδρεία του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Κατά την συνεδρίαση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας και τις κατευθύνσεις για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τους άξονες που θα γίνει η διαβούλευση.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι διατύπωσαν τη διάθεση συμβολής από την πλευρά τους στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση των επιμέρους ομάδων εργασίας, ενώ αύριο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο το πλαίσιο διαλόγου, πάνω στο οποίο θα μπορούν οι πολίτες να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις.


ΕΣΕΕ: Πού εστιάζονται οι πηγές φοροδιαφυγής

Η μεγαλύτερη εστία φοροδιαφυγής είναι η αγορά του πεζοδρομίου, η οποία έχει μετατραπεί σε mall παρεμπορίου, με τζίρο πολλών δισ. ευρώ, τόνισε στη συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φορολογικό ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Βασίλης Κορκίδης.  

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε τα εξής: "Η ΕΣΕΕ συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια ουσιαστικής διαβούλευσης για την αποτελεσματική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Το ελληνικό εμπόριο επιθυμεί ένα διαφανές, δίκαιο, απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα βάζει τέλος στην πολυνομία και στη φοροαποφυγή.

Δεν αρνούμαστε ότι φοροδιαφυγή υπάρχει, και μάλιστα παντού, άλλωστε όλοι το γνωρίζουμε αλλά δεν το λέμε.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουμε κουραστεί να ακούμε κατηγορίες για το ποιος φοροαποφεύγει περισσότερο και ποιος λιγότερο και δεν αποδεχόμαστε κανέναν χαρακτηρισμό.

Η μεγαλύτερη εστία φοροδιαφυγής που μας ενοχλεί είναι η αγορά του πεζοδρομίου, η οποία έχει μετατραπεί σε mall παρεμπορίου, με τζίρο πολλών δισ. ευρώ, που δεν περνούν από το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά δημόσια έσοδα από φόρους και ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση με τον διάλογο τεστάρει τις αντοχές μας και ζυγίζει τις αντιδράσεις της αγοράς. Εμείς, όμως, θεωρούμε ότι στον διάλογο απαιτείται κοινωνικός και οικονομικός πατριωτισμός, δηλαδή ήπια φορολογική προσέγγιση στα μεσαία οικονομικά στρώματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για την ΕΣΕΕ η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών είναι εθνικό θέμα. Οφείλουμε μαζί να επανακτήσουμε τη διεθνή και ευρωπαϊκή αξιοπιστία μας, αλλά και η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και φορολογούμενου πολίτη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v