ΣΑΤΕ: Χαιρετίζει απόφαση για βρεφονηπιακούς

Με απόφαση που υπέγραψε στις 23 Δεκεμβρίου ο νέος Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος ανακλήθηκαν οι προσκλήσεις για την ανάθεση με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή» των συνολικά 26 βρεφονηπιακών αναφέρει ο ΣΑΤΕ:

ΣΑΤΕ: Χαιρετίζει απόφαση για βρεφονηπιακούς
Με απόφαση που υπέγραψε στις 23 Δεκεμβρίου ο νέος Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος ανακλήθηκαν οι προσκλήσεις για την ανάθεση με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή» των συνολικά 26 βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε ισάριθμους δήμους, αποτρέποντας ένα «μεγάλου μεγέθους κυοφορούμενο σκάνδαλο», όπως είχαν καταγγείλει εκατοντάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις, αναφέρει ο ΣΑΤΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Οι εταιρίες αυτές θεώρησαν τις συγκεκριμένες δημοπρατήσεις ως «ενορχηστρωμένη προκλητική ανακοίνωση», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι προέκυπταν σημαντικότατες διαφορές στις προϋπολογιζόμενες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για πανομοιότυπα κτιριακά έργα. Με άλλα λόγια, το ελληνικό δημόσιο θα πλήρωνε για ίδια κτιριακά έργα έως και διπλάσια τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, από Δήμο σε Δήμο, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, στις προκηρύξεις που είχαν δημοσιοποιηθεί περιλαμβάνονταν μια σειρά από περίεργους όρους, οι οποίοι παρέπεμπαν ευθέως σε αδιαφανείς διαδικασίες.

Λαμβάνοντας υπόψη ο ΣΑΤΕ τις καταγγελίες των εργοληπτών-μελών του, κινήθηκε άμεσα προς την κατεύθυνση των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως, επίσης, προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το νέο Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής, ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε:

- Να ανακληθούν οι 26 συγκεκριμένες δημοπρατήσεις και

- Να διερευνηθούν οι καταγγελίες των εργοληπτών για σύνταξη αδιαφανών όρων και υπερβολικά διογκωμένων προϋπολογισμών.

Ταυτόχρονα ο ΣΑΤΕ, για μια ακόμη φορά, κατάγγειλε την καταχρηστική προσφυγή στο σύστημα «μελέτη-κατασκευή» για έργα που δεν απαιτείται κάτι τέτοιο από την κείμενη νομοθεσία.

Όπως σημειώνει στην απόφασή του ο Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής «με βάση τα νέα δεδομένα προκύπτει επιτακτική ανάγκη για επανασχεδιασμό και επαναπροκήρυξη άμεσα νέας πρόσκλησης …έτσι ώστε να υπάρξει μέριμνα για την ορθολογική και στοχευμένη ανάπτυξη των υποδομών φροντίδας παιδιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v