Δυσαρέσκεια και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τέλη

Κατάθεση πινακίδων προκρίνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. έναντι της καταβολής των "αλμυρών" νέων πράσινων τελών κυκλοφορίας. Καταγγελίες στις καταναλωτικές οργανώσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα υπέρογκα τέλη.

Δυσαρέσκεια και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τέλη
Κατάθεση πινακίδων προκρίνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. έναντι της καταβολής των "αλμυρών" νέων πράσινων τελών κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες όλης της χώρας να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο γίνεται αποδέκτης έντονης δυσαρέσκειας για το ύψος των νέων τελών, μέσω της ιστοσελίδας www.opengov.gr, όπου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της κυβέρνησης να σκέφτονται ήδη το ενδεχόμενο αλλαγών από το 2011.

Για τα τέλη του 2010 που καταβάλλονται όμως έως τις 31 Δεκεμβρίου -ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης, χωρίς τίποτα να έχει ανακοινωθεί επισήμως ακόμα- οι ιδιοκτήτες αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν τα αυξημένα τέλη.

Εναλλακτικά μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην εφορία, επιλογή που σημαίνει ότι για έναν χρόνο δεν θα μπορούν να μετακινήσουν τα οχήματά τους. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν πληρώσουν και εντοπιστούν, θα κληθούν να καταβάλουν την αξία του σήματος στο διπλάσιο μαζί με το πρόστιμο.

Ουρές για προσωρινή διαγραφή

Οι εφοριακοί τις τελευταίες ημέρες παραλαμβάνουν 100 - 150 αιτήσεις ημερησίως για προσωρινή διαγραφή. Αύξηση 196% καταγράφουν οι αιτήσεις κατάθεσης πινακίδων στην εφορία Γλυφάδας (800 αιτήσεις από 270 πέρυσι), στην α΄ εφορία Περιστερίου η άνοδο είναι 139% (645 από 270), ενώ στις 1.400 έφτασαν οι αιτήσεις στη ΔΟΥ Κορωπίου, με αύξηση 115%.

Οι αιτήσεις αφορούν κυρίως σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν πολλά χρόνια τα οποία επιβαρύνονται πλέον με υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες στις καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Μόνο το ΙΝΚΑ έχει δεχτεί περίπου 10.000 καταγγελίες.

΄Εντονη αγανάκτηση επικρατεί και στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για το φορολογικό.

"Αγόρασα ένα μεταχειρισμένο, υβριδικό αυτοκίνητο τον Οκτώβριο 2009. Κίνητρά μου: η μη επιβάρυνση με τέλη κυκλοφορίας, η οικονομία σε καύσιμα και η πιο πράσινη λύση - φιλική προς το περιβάλλον. Σήμερα, κλήθηκα αιφνιδιαστικά και πλήρωσα σε τέλη κυκλοφορίας 631 ευρώ επειδή το αυτοκίνητο είναι μοντέλο 2006. Θεωρώ ότι το κράτος με εμπαίζει και είναι αφερέγγυο. Εάν γνώριζα την επιβάρυνση των τελών, δεν θα αγόραζα το αυτοκίνητο αυτό. Τέτοιες πολιτικές δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Τέτοιες πολιτικές δεν θα μείνουν χωρίς ανάλογη απάντηση". Αυτά γράφει ο κ. Δημήτρης.

Παράταση προθεσμίας ζητά ο κ. Κώστας ο οποίος σημειώνει: "Προτείνω να ξεκινήσετε δίνοντας παράταση καταβολής των τελών κυκλοφορίας ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τα λεφτά αυτά 750 - 800 ευρώ, επειδή έχουμε αυτοκίνητο δεκαετίας 2.000 κυβικών, το οποίο στην αγορά αξίζει 2.000 ευρώ. Δεν νομίζω ότι είμαστε προνομιούχοι Έλληνες...".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v