Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ για τη νέα ΕΓΣΣΕ

Εξώδικη γνωστοποίηση με τα διεκδικητικά αιτήματα των εργαζομένων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας απέστειλε προς τις εργοδοτικές οργανώσεις η ΓΣΕΕ.

Τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ για τη νέα ΕΓΣΣΕ
Εξώδικη γνωστοποίηση με τα διεκδικητικά αιτήματα των εργαζομένων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας απέστειλε προς τις εργοδοτικές οργανώσεις η ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, το πλαίσιο των αιτημάτων και διεκδικήσεων διαμορφώθηκε με βάση τις θέσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της συνομοσπονδίας στις 18/12/2009 και συμπεριλαμβάνει τα οικονομικά, εργασιακά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία απευθύνονται προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Όσον αφορά στα οικονομικά αιτήματα, η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της προτείνει μεταξύ άλλων: "Την άμεση σύναψη ΕΓΣΣΕ ετήσιας διάρκειας με έναρξη ισχύος την 1η/1/2010 και με αύξηση σε ΕΥΡΩ για τα κατώτερα της Εθνικής Σύμβασης.

Περαιτέρω, με ειδική ρήτρα σε αυτήν την ΕΓΣΣΕ απαραίτητα να δεσμευθούμε ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ποσοστιαία αύξηση, έπειτα από στάθμιση όλων των δεδομένων, με σημείο εκκίνησης το νέο βασικό που θα έχει προκύψει, καθώς και για τα θεσμικά αιτήματα, που περιέχονται στην παρούσα πρόσκληση για την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα διεξαχθούν ως συνέχεια αυτών που θα ξεκινήσουν με την παρούσα πρόσκληση και θα οδηγήσουν σε πρόωρη τροποποιητική της ΕΓΣΣΕ του 2010 συμφωνία συμπληρώνοντάς τη, με βάση την αρχή της συλλογικής αυτονομίας.

Εφόσον οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν αποδεχτούν ως σύνολο την ως άνω προτεινόμενη διαδικασία (η οποία εμπεριέχει και όσον αφορά στη βελτίωση του βασικού μισθού - ημερομισθίου, αφού θα αποτελεί τη νέα βάση για τον προσδιορισμό των ποσοστιαίων αυξήσεων της νέας ΕΓΣΣΕ), τότε οι διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν την πάγια μέθοδο και η οικονομική διεκδίκησή μας θα καθοριστεί σε ύψος που καλύπτει τον πληθωρισμό, ποσοστό σύγκλισης και βεβαίως με βάση τις κοινωνικές ανάγκες που δημιουργεί η δύσκολη συγκυρία".

Τα θεσμικά αιτήματα της ΓΣΕΕ αφορούν μεταξύ άλλων στην προστασία των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, στην προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και τις βλαπτικές μεταβολές μετά τη μεταβίβαση επιχειρήσεων, στην προστασία της οικογένειας και στην ενθάρρυνση της ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία.

*** Διαβάστε όλα τα αιτήματα της ΓΣΕΕ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v