Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν τα «κανόνια»

«Φωτιά» στην ασφαλιστική αγορά ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση καθώς προωθεί τη δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Κεφαλαίου, αυτήν τη φορά για τον κλάδο Ζωής. Έντονη η αντίδραση των ασφαλιστικών.

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν τα «κανόνια»
«Φωτιά» στην ασφαλιστική αγορά ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση καθώς προωθεί τη δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Κεφαλαίου, αυτήν τη φορά για τον κλάδο Ζωής, επιδιώκοντας να μετακυλίσει το κόστος των «ορφανών» προγραμμάτων Ζωής στις «πλάτες» χιλιάδων ασφαλισμένων.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε προ ενάμιση περίπου μήνα την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ότι η υπουργική απόφαση του κ. Γ. Παπαθανασίου με την οποία το Δημόσιο παρέχει εγγύηση για τη συνέχιση των προγραμμάτων Ζωής ασφαλιστικών εταιριών που κλείνουν δεν είναι σύννομη με την κοινοτική νομοθεσία.

Παρά την αντίδραση των ασφαλιστικών, που επισήμαναν στον υφυπουργό κ. Σαχινίδη πως η κοινοτική νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού απαγορεύει ό,τι συνιστά έμμεση επιδότηση από το Δημόσιο και όχι την ομαλή ανάκληση άδειας λειτουργίας, το υπουργείο επέμεινε στην πρόθεσή του.

Έτσι, έπειτα από μερικές ημέρες ο κ. Σαχινίδης δήλωσε και δημόσια ότι η εγγύηση Δημοσίου αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Η δήλωση προκάλεσε έντονη αναστάτωση στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες Ζωής που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, οι οποίες φοβούνται ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να απαλλαγεί από την παραπάνω απόφαση προκειμένου να μετακυλίσει το κόστος εγγύησης από την ίδια στους χιλιάδες ασφαλισμένους.

Φόβος που δεν είναι άτοπος καθώς οι εισηγήσεις τις οποίες έχει προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συγκλίνουν στη σύσταση ενός νέου εγγυητικού φορέα, ανάλογου του Επικουρικού Κεφαλαίου που εγγυάται τους κατόχους ασφαλιστηρίων οχημάτων για έναν μήνα, όταν αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών με τις οποίες είναι συμβεβλημένοι.

Αντίστοιχα, το νέο Επικουρικό Κεφάλαιο για τη Ζωή θα εγγυάται τα προγράμματα ζωής των εταιριών των οποίων οι άδειες λειτουργίας αναστέλλονται. Θα χρηματοδοτείται δε όπως και το Επικουρικό για τα Ι.Χ. από εισφορές επί της ασφαλιστικής παραγωγής, δηλαδή από τους χιλιάδες ασφαλισμένους.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη αν το Επικουρικό θα λειτουργεί ως ένας ενδιάμεσος φορέας και αφού κλείσει τις τρύπες των αποθεματικών για τα «ορφανά» συμβόλαια θα επιδιώκει να τα μεταβιβάσει σε υγιείς ασφαλιστικές ή αν θα τα διακρατεί ως τη λήξη τους.

Στην τελευταία περίπτωση, που είναι και η πλέον δυσχερής, θα πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς αντίστοιχους μιας ασφαλιστικής εταιρίας.

Η πρόθεση του υπουργείου προκαλεί την έντονη αντίδραση των ασφαλιστικών καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η αγορά και μέσω αυτής οι ασφαλισμένοι θα φορτωθούν το τεράστιο κόστος για χιλιάδες «ορφανά» συμβόλαια. Ήδη το λουκέτο στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ άφησε πίσω του 227 χιλιάδες προγράμματα Ζωής τα οποία παραμένουν στον «αέρα» εδώ και μήνες.

Μόλις προ μερικών ημερών η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παράσχει στον επόπτη Ζωής τον απαραίτητο μηχανισμό προκειμένου να μπει στην Ασπίδα και να αρχίσει να επεξεργάζεται τους σχετικούς φακέλους. Ενδέχεται δε το επόμενο διάστημα να «σκάσει» άλλη μια ασφαλιστική εταιρία Ζωής υπερδιπλασιάζοντας τα «ορφανά» συμβόλαια.

Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω

Οι ασφαλιστικές είναι αποφασισμένες να αντισταθούν στην επιβολή του Επικουρικού, υπενθυμίζοντας στο Δημόσιο ότι τα λουκέτα αποτελούν απόρροια της ελλιπούς εποπτείας που πρέπει να ασκεί το ίδιο και επομένως δεν μπορούν να τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Επισημαίνουν ότι σε περιπτώσεις μεγάλων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών που δήλωσαν αδυναμία πληρωμής μελλοντικών συντάξεων, ούτε καν σε λουκέτα, το Δημόσιο υποχρεώθηκε να πληρώσει υπέρογκες αποζημιώσεις στους κατόχους των προγραμμάτων.

Το παράδειγμα της ιστορικής στη Βρετανία Equitable είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό, καθώς όσοι από τους ασφαλισμένους της δεν αποδέχτηκαν τη δημόσια προσφορά για την αλλαγή των όρων των συμβολαίων τους και προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της αυστηρής εποπτικής αρχής της Βρετανίας (FSA) δικαιώθηκαν.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα αφού οι ασφαλιστικές δείχνουν έτοιμες να ακολουθήσουν τη γραμμή «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω», χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ανατρέψουν την πρόθεση της κυβέρνησης να μετακυλίσει το κόστος των «ορφανών» συμβολαίων στην πλάτη των χιλιάδων ασφαλισμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v