Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταθέσεις: Πλεονεκτήματα για τους γονείς

Την αναζωπύρωση της μάχης των καταθέσεων το 2010 περιμένουν οι τραπεζίτες. Ποια κίνητρα και ποιες πρόσθετες παροχές προσφέρουν οι τράπεζες στους παιδικούς και στους φοιτητικούς καταθετικούς λογαριασμούς.

Καταθέσεις: Πλεονεκτήματα για τους γονείς
Tον φόβο ότι η μάχη των καταθέσεων θα αναζωπυρωθεί μέσα στο 2010, διακόπτοντας έτσι οκτάμηνη «εκεχειρία», εκφράζουν παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, φοβούμενοι ότι ο περιορισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στρέψει τα πιστωτικά ιδρύματα περισσότερο προς τους ιδιώτες πελάτες τους.

Επίσης, σε περίπτωση όπου τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να δούμε το γεγονός αυτό να επηρεάζει αρνητικά το κόστος των ελληνικών τραπεζών, όταν αυτές δανείζονται από την αγορά χονδρικής του εξωτερικού (wholesale funding).

Ακόμη πάντως και αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, το ύψος των επιτοκίων δεν αναμένεται να φτάσει στα υψηλά επίπεδα του 6% στα οποία ανήλθε το τρέχον έτος, ενώ για ολόκληρο το 2010 το μέσο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών θα είναι χαμηλότερο από το φετινό και όχι υψηλότερο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως -και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών- οι τράπεζες γνωρίζουν καλά ότι τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια περισσότερα πράγματα θα κριθούν στις καταθέσεις παρά στις χορηγήσεις. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα, πέρα από τα κλασικά καταθετικά προϊόντα (ταμιευτήριο, όψεως, καταθέσεις προθεσμίας) προσφέρονται πλέον ολοένα και περισσότερο καταθετικά προϊόντα για εξειδικευμένες κατηγορίες πληθυσμού (μισθωτοί - συνταξιούχοι, παιδιά - φοιτητές κ.λπ.).

Οι στόχοι των τραπεζών για τους παιδικούς και τους φοιτητικούς λογαριασμούς είναι πολλοί:

1. Προσελκύουν καταθέσεις απευθυνόμενες σε πολύ μεγάλη κατηγορία πελατών (γονείς με παιδιά).

2. Έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν και άλλα τραπεζικά προϊόντα του ομίλου στους ίδιους πελάτες (cross selling), καθώς συχνά οι λογαριασμοί συνδυάζονται με δάνεια, με ασφαλιστικά προγράμματα και άλλα.

3. Γνωρίζουν καλά ότι τα σημερινά παιδιά θα είναι οι «πελάτες του αύριο», οπότε προσεγγίζουν πρώτες μια πολλά υποσχόμενη μελλοντική πελατεία.


ΤΟ «ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στον σημερινό «Μ» παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικά από τα σχετικά προγράμματα που προσφέρονται από τις τράπεζες, τονίζοντας ότι υπάρχουν κι άλλα αντίστοιχα, και επίσης ότι η όποια ενδεχόμενη επιλογή σας χρειάζεται περισσότερη μελέτη από την ανάγνωση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

ΑΤΕBANK: Η τράπεζα προσφέρει για φοιτητές τον λογαριασμό «Αθηνά, Προνομιακός Φοιτητικός Λογαριασμός». Πρόκειται για έναν λογαριασμό καταθέσεων, με επιτόκιο 0,6% για ποσά έως 500 ευρώ, με 1% για υπόλοιπα 500 - 3.000 ευρώ, με 1,20% για ποσά μεταξύ των 3.000 και 9.000 ευρώ και με 1,60% για μεγαλύτερα ποσά. Μέσω του λογαριασμού αυτού προσφέρονται ακόμη δωρεάν χρεωστική κάρτα, πιστωτική κάρτα χωρίς ετήσια συνδρομή, δυνατότητα υπερανάληψης έως και 1.500 ευρώ αλλά και δάνεια σπουδών για σκοπούς όπως: α) πληρωμή διδάκτρων, β) κάλυψη εξόδων αρχικής εγκατάστασης και
γ) αγορά φοιτητικής στέγης.

ALPHA BANK: Η τράπεζα προσφέρει τη σειρά λογαριασμών Alpha 1/2/3 για παιδιά έως 14 ετών, για εφήβους 15 - 17 χρόνων και για νέους 18 - 27 ετών. Ειδικότερα, για παιδιά 14 - 17 ετών παρέχεται λογαριασμός καταθέσεων με προνομιακό επιτόκιο, ένα δώρο καλωσορίσματος με το άνοιγμα του λογαριασμού, κάρτα μέλους για συμμετοχή σε εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς και ασφαλιστικό πρόγραμμα για τις σπουδές ή για την επαγγελματική αποκατάσταση του παιδιού.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ο λογαριασμός «Εθνική Παίδων» δίνει τη δυνατότητα αναλήψεων και παρέχει ευελιξία καταθέσεων είτε με μηνιαίες καταβολές είτε με τακτικές μέσω πάγιας εντολής. Το επιτόκιο είναι συνδεδεμένο με το ΕΚΤ και σήμερα για ποσά έως 10.000 ευρώ ανέρχεται σε 0,25%, ενώ για μεγαλύτερα στο 1%. Επιπλέον, όμως, σε περίπτωση μηνιαίων καταβολών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς ανάληψη, τότε υπάρχει ένα πρόγραμμα επιβράβευσης ίσο με το 20% του μέσου μηνιαίου ποσού κατάθεσης και μέχρι τα 200 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Επιπλέον, δίνονται τρία ακόμη κίνητρα: α) αν οι γονείς λάβουν το προσωπικό δάνειο «Διαθέσιμο - Εθνικής Παίδων», να τους επιστραφεί το 10% των ετήσιων τόκων του δανείου με μέγιστο ποσό τα 400 ευρώ, β) αν οι γονείς διαθέτουν μία από τις πιστωτικές κάρτες «Go», να είναι χωρίς συνδρομή και να τους επιστρέφεται το 1% της αξίας της συναλλαγής τους (μέγιστο ποσό 400 ευρώ ετησίως) και γ) να προσφέρεται σε καλύτερη τιμή το πρόγραμμα υγείας και κάλυψης ζωής «Προστατεύω».

EFG EUROBANK: Το πρόγραμμα «Παιδική ζωή και υγεία» προσφέρεται σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει το 15ο έτος της ηλικίας τους μαζί με τον λογαριασμό «Μεγάλο Ταμιευτήριο» (τρέχον επιτόκιο 0,75%). Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό πακέτο υγείας, έναντι 40 ευρώ ετησίως, σε συνεργασία με τους ομίλους Ιατρικό Αθηνών και Βιοϊατρική. Το πρόγραμμα λήγει όταν το παιδί συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Προσφέρει το προϊόν CY-JUNIOR, με τρέχον επιτόκιο 2,5% από το πρώτο ευρώ, ανεξαρτήτως ποσού, χωρίς έξοδα διαχείρισης. Υπάρχει η δυνατότητα καταθέσεων ανά πάσα στιγμή, ενώ αντίθετα αναλήψεις επιτρέπονται από τους ενηλίκους συνδικαιούχους (γονείς κ.ά.) μετά την παρέλευση τριών ετών, ή από τον ανήλικο όταν ενηλικιωθεί.

MARFIN EGNATIA BANK: Ο λογαριασμός Marfin Kid προσφέρει επιτόκιο 1% για ποσά 1 - 1.000 ευρώ, 2,5% για ποσά από 1.000 - 10.000 ευρώ και επιτόκιο συνδεδεμένο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μεγαλύτερα ποσά. Προβλέπεται ελάχιστη μηνιαία καταβολή 50 ευρώ μηνιαίως, ενώ επιτρέπονται έκτακτες καταβολές καθώς και μία ανάληψη τον χρόνο. Επιπλέον, προσφέρονται: α) απεριόριστες επισκέψεις σε εφημερεύοντες γιατρούς στο νοσοκομείο παίδων ΜΗΤΕΡΑ και στο Λητώ Lab, έναντι 15 - 20 ευρώ, β) σημαντικές εκπτώσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις, έξοδα νοσηλείας και επισκέψεις στο εξωτερικά ιατρεία στα παραπάνω νοσηλευτικά ιδρύματα, γ) δωρεάν διακομιδή με ασθενοφόρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην Παιδιατρική σε περιστατικά στην Αττική και δ) συμμετοχή σε κλήρωση για ένα ταξίδι τεσσάρων ατόμων κάθε χρόνο στη Eurodisney.

* Αναδημοσίευση από το 615ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 31 Δεκεμβρίου 2009 – 5 Ιανουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v