Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2012 η μείωση του ελλείμματος στο 3%

Προάγγελο σκληρότερων μέτρων αποτελεί η συρρίκνωση του περιθωρίου μείωσης του ελλείμματος στο 3% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Κομισιόν. Όλα τα σενάρια για τα μέτρα. 

Το 2012 η μείωση του ελλείμματος στο 3%
Τριετές και όχι τετραετές, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, θα είναι τελικά το πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβάλει η χώρα μας στην Κομισιόν στα τέλη Ιανουαρίου.

Την απόφαση αυτή έλαβε το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός ζήτησε το πρόγραμμα σταθερότητας να είναι "εμπροσθοβαρές" και η μείωση του ελλείμματος να υλοποιηθεί σε τρία χρόνια.
 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012, αντί το 2013.

Συνεπώς, η προσαρμογή κατά περίπου 5 δισ. ευρώ που σχεδίαζε το οικονομικό επιτελείο για το 2013 θα πρέπει να επιμεριστεί στα προηγούμενα έτη και κυρίως στο 2011 και στο 2012.

---- Τα σενάρια

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση για την ταχύτερη μείωση του ελλείμματος είναι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ή 3 μονάδες, η αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και η περαιτέρω αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα τη διετία 2011 - 2012.

Επίσης, στο τραπέζι έχουν "πέσει" προτάσεις για "πάγωμα" των μισθών μέχρι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%, για υψηλούς συντελεστές στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα επανέλθει και ίσως για νέα έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα εφόσον δεν υπάρξει νέα δικαστική εμπλοκή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v