Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση Λαφαζάνη για τις τιμές φυσικού αερίου

Ερώτηση στη Βουλή για "τις καθυστερήσεις στην επέκταση δικτύων και χρήσης Φυσικού Αερίου" και τις "υπερβολικά υψηλές τιμές διάθεσής του" κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ερώτηση Λαφαζάνη για τις τιμές φυσικού αερίου
Ερώτηση στη Βουλή για "τις καθυστερήσεις στην επέκταση δικτύων και χρήσης Φυσικού Αερίου" και τις "υπερβολικά υψηλές τιμές διάθεσής του" κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στην ίδια ερώτηση, επισημαίνεται η ανάγκη να αναλάβει το δημόσιο τον έλεγχο της διαχείρισης της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, αλλά και των άλλων ΕΠΑ.

Το αιτιολογικό της ερώτησης αναφέρει: «Ως γνωστόν, την ΕΠΑ Αττικής διαχειρίζονται δύο ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες («Duke Energy» και «Shell»), οι οποίες, παρότι από κοινού κατέχουν το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ Αττικής, έναντι 51% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, έχουν αναλάβει το management της εταιρείας. Δημοσιεύματα του τύπου το τελευταίο διάστημα καταγράφουν την πρόθεση της αμερικάνικης «Duke Energy» να αποχωρήσει από την ΕΠΑ Αττικής, στην οποία κατέχει το 25%.

Επειδή η ανάθεση του management των ΕΠΑ και ειδικότερα της ΕΠΑ-Αττικής, σε ιδιωτικές εταιρείες και μάλιστα με λεόντειες σε βάρος του δημοσίου Συμβάσεις, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υπερβολικού κόστους κατασκευής του δικτύου παροχής του φυσικού αερίου, μεγάλων καθυστερήσεων στην κάλυψη των περιοχών και τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και υψηλής τιμολόγησής του σε βάρος των καταναλωτών, η αποχώρηση της Duke Energy αποτελεί μια καλή ευκαιρία ώστε η πολιτεία να επανεξετάσει την πολιτική της σε βασικές πτυχές του Τομέα Φυσικό Αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, η αποχώρηση της Duke Energy, ανεξαρτήτως των λόγων που γίνεται, δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να διευρύνει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ-Αττικής, να αναθεωρήσει τη σχετική Σύμβαση και να αναλάβει το management της εταιρείας, με στόχο την ταχύτερη και φθηνότερη επέκταση του δικτύου και της χρήσης φυσικού αερίου ως θεμελιώδους καυσίμου για την απευθείας παραγωγή ενέργειας.

Κι αυτό πολύ περισσότερο αφού η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου για άμεση ενεργειακή χρήση είναι σχετικά φθηνότερη και πιο φιλική στο περιβάλλον, πράγμα που εξυπηρετεί τη γενικότερη επιδίωξη για ένα νέο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με λιγότερους ρύπους και μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση».

Στις ερωτήσεις που ο κ. Λαφαζάνης απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς, περιλαμβάνονται ακόμα το «Γιατί το δημόσιο (ΔΕΠΑ αλλά και Αγροτική Τράπεζα, η οποία έχει δανείσει την Duke Energy) δείχνει απροθυμία να προχωρήσει στην απόκτηση του μετοχικού ποσοστού που προτίθεται να εγκαταλείψει η Duke Energy»;

Τέλος ο ίδιος καλεί τους υπουργούς «να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή» τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί για τη σύσταση και λειτουργία των ΕΠΑ, τους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών του Φυσικού Αερίου σε όλες τις φάσεις του, από τη διαμόρφωση των τιμών εισαγωγής και προμήθειάς του μέχρι τη διάθεσή του στις ΕΠΑ και τελικά στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και το κόστος κατασκευής μέχρι σήμερα των δικτύων μεταφοράς του Φυσικού Αερίου ανά περιοχή, την μέχρι σήμερα έκταση και κάλυψη αυτών των δικτύων ανά περιοχή και το σχετικό χρονικό προγραμματισμό για την περαιτέρω επέκτασή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v